Mizoginija: Kako je prepoznati kod partnera?

by | 27 januara, 2022
mizoginija

Mizoginija je, najjednostavnije rečeno, (najčešće nesvesna) mržlja prema ženama, a u srži, ogleda se u kontrolisanju i kažnjavanju žena.

Mizoginisti, odnosno ljudi (najčešće muškarci) koji mrze žene, su kompleksna stvorenja. Prema kliničkim istraživanjima, njihov bes prema ženama dolazi od odbijanja koje su doživeli upravo od strane pripadnica nežnijeg pola. Rana možem da seže duboko, u prošlost, a odbijanje su mogli da iskuse i od majke, u najranijem dobu. To ne mora da bude posledica očiglednog napuštanja i zapuštenosti. Mizoginija može da se javi i zbog emocionalno nestabilne majke, verbalnog ili fizičkog nasilja, ili od majke koja nije zaštitila tu induviduu od nasilja.

Pročitajte i… Suptilni znaci da imate toksičnog partnera

Mizoginističko ponašanje može da se javi i nakon raskida ili odbijanja u tinejdžerskom ili adolescentkom dobu. A kako to prepoznati, otkrivamo vam u nastavku.

Mizoginija- kako je prepoznati?

Objektizovanje žena

Osoba žene posmatra kao objekat čiji je jedini zadatak da udovolje muškarcu. Voli da ocenjuje žene na skali od 1 do 10, a kritikuje izgled čak i mladih pripadnica ženskog pola.

Sakupljač žena

Žene vidi kao trofeje, a svoje samopouzanje gradi na to sa koliko je žena bio. Njemu je potrebna validacija sopstvenih nesigurnosti. Voli da se hvali s koliko je žena bio.

Traumatična prošlost

Imao je loš odnos s majkom, sestrom, bakom ili nekom drugom bitnom ženskom osobom u mladosti. Nerešena osećanja koja proizilaze iz bolnih odnosa mogu biti okidač mizoginije.

Kontrola

Ovaj pojedinac govori vam šta da obučete, kako da se šminkate, kakvu frizuru da nosite… Razlikuje se od regularnog dobronamernog partnerskog saveta. On vam neće dati da izađete u određenoj odevnoj kombinaciji. On kontroliše i druge aspekte vašeg života: posao, ishranu, hobije, kontakte s prijateljima i porodicom. Što ste izolovaniji to vas više može kontrolisati.

Krivi vas za svoje probleme

Za svaku prepreku i problem on krivi isključivo žene.

Pročitajte i… Ovo su znaci da s vašom vezom nešto nije u redu

Jako mišljenje o podeli polova

U pitanju je zastrareli seksistički način razmišljanja tipa: „žena mora da zna koje joj je mesto u kući, žena mora da kuva…“, ne veruje u jednake plate na istim poslovnim pozicijama i sl.

Neprijatno mu je kada vi uspete

Vaš uspeh čini ga nervoznim i jedino kada se oseća dobro jeste kada zarađuje više od vas ili je uspešniji od vas.

Žene su neprijatelji

On veruje da žene žele nešto od njega- novac. slobodu… Za njega brak je zamka.

Kritikuje vaše telo

Najčešća odlika mizoginiste jeste da kritikuje vaš fizički izgled kako bi se on osećao moćnije. Isto tako, uživa u tome da vas posramljuje.

Seksualni narcis

Smatra da ima potpuno pravo da zahteva da se samo njegove seksualne potrebe zadovolje. Sebičan je kada je intima u pitanju i očekuje puno hvale u krevetu.

 

 

lepotaizdravlje.rs ronstik/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.