Lidokain sprej protiv bolova u stopalima: TikTokerke ovako olakšavaju nošenje štikli, ali koliko je ovaj trend zdrav?

by | 2 novembra, 2021
Lidokain sprej protiv bolova u stopalima

Lidokain sprej protiv bolova u stopalima, naročito tokom i nakon nošenja štikli, popularan je trend na TikToku. A mi smo se zapitali da li je i bezbedan?

Kako se polako vraćamo formalnim zabavama, na kojima dame nose štikle (posle skoro dve godine). verovatnoća da osetite davno zaboravljeni bol i grčeve je ogromna.

Baš iz tog razloga, TikTokerke su osmislile trend koji, navodno, pomaže da izdržimo u visokim potpeticama satima. Naime, nedavno, na ovoj društvenoj mreži pojavila se „tajna“ nošenja štikli: lidokain sprej.

@christyclips #youngerself #heelhacks #secret #learnontiktok ♬ original sound – ChristyClips

Ovaj sprej (ili gel) predstavlja lokalni anestetik koji izaziva lokalno blokiranje nerava, a najčešće se koristi u hirurgiji i stomatologiji.

Prema damama koje su ga dosad koristile, stopala „utrnu“, ne nemaju receptore za bol. Samim tim, nošenje štikli postaje bezbolno. Međutim, koliko je ovaj trend zapravo zdrav i bezbedan?

Lidokain sprej protiv bolova u stopalima- Da ili ne?

Stručnjaci su saglasni da receptore za bol u stopalima imamo s razglogom. Ignorisanje simptoma dovode do većih zdravstvenih problema (čirevi, frakture), a isto tako, moguća je pojava i zadebljale kože na stopalima.

Ovaj trend je naročito opasan za osobe koje pate od dijabetesa i drugih stanja koje mogu da uzrokuju neuropatiju (oštećenje nerava). Korišćenjem spreja protiv bolova, dijabetičari mogu da dobiju otvorenu ranu na stopalima, što dalje može da dovede do infekcije i imputacije.

Pored svega navedenog, sprej može da izazove alergijske reakcije, osip, pa čak i probleme s disanjem, temperaturu, groznicu…

Postoje mnogo bezbolnije metode nošenja visokih potpetica, kao što su silikonski ulošci, zaključuju stručnjaci.

Pročitajte i… Kako nositi štikle, a izbeći bol u stopalima?

lepotaizdravlje.rs Femme Spirit via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.