Četiri najstarije modne kuće

by | februar 19, 2020
Najstarije modne kuće

Najstarije modne kuće i danas vladaju svetom.

Brz ritam u modnoj industriji dovodi do brojnih promena. Ne samo da se iz godine u godinu smenjuju modni trendovi i pojavljuju novi modeli, već smo svedoci nestajanja poznatih brendova. Upravo je odlazak u istoriju Suno šarenih printova jedan od primera turbulentne mode.

Ipak, postoje imena koja decenijama uspešno odolevaju svim promena, zadržavajući mesto u samom vrhu poznatih.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje su najstarije modne kuće pročitajte u nastavku.

Najstarije modne kuće donele su nam najtraženiju torbu

Pri pomenu imena Hermès svima je prva asocija čuvena Birkin torba koja je stvorena u čast glumice i manekenke Jane Birkin. Iako je nastala 1984. godine i danas nosi epitet “it” komada. Što govori ne samo basnoslovna cena, već i lista čekanja koja se meri u godinama.

Međutim, ono što sigurno mnogi ljudi ne znaju jeste da se Hermès nalazi na prvom mestu kada su u pitanju najstarije modne kuće. Osnovao ju je Thierry Hermès davne 1837. godine. Njena prvobitna namena bila je proizvodnja sedla i ostale opreme za jahanje. Da bi 1922. godine Thierrijev unuk Émile-Maurice dizajnirao prvu torbu koja je, zapravo, bila dodatak jahačkoj liniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Upravo iz ovog modela nastala je Kelly torba sa kojom je francuska kuća doživela proboj u modnu industriju. Naime, 1956. godine Grace Kelly je za fotografisanje u Life magazinu nosila ovaj model. Od tog trenutka torba je postala omiljeni aksesoar dama.

Najstarije modne kuće koje karakteriše ručna izrada

Louis Vuitton je druga na listi. Pojavila se 1854. godine, a ime je dobila po svom osnivaču. Ovaj francuski kreator je stvorio prvi sanduk za putovanja od platna sa Damier printom na koji je bio utisnut čuveni monogram. Vrlo brzo predstavljena je i ručna putna torba “Keepall” koja postoji i danas.

Članak se nastavlja posle reklama

Najstarije modne kuće

Dizajner je iskoristio Keepall dizajn za stvaranje ikonske Speedy torbe. Mada poznate dame rado nose i tote model – Neverfull.

Članak se nastavlja posle reklama

Louis Vuitton se izdavaja od drugih tradicijom ručnog rada prtljaga iz 19. veka. Zanatlije, najpre, spajaju kožu i platno. Zatim ga ukrašavaju mesinganom bravom. I sam ključ za nju se ručno pravi, što obezbeđuje dodatnu sigurnost putniku. Drveni okviri izrađuju se od topole stare 30 godina koja se prethodno suši najmanje 4 godine. Za celokupnu izradu potrebno je 60 sati.

Pored luksuznih kofera, brend svake sezone lansira i limitiranu seriju torbi, koje se mogu nabaviti samo rezervacijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Najstarije modne kuće pod vođstvom žene

Ime Lanvin vezuje se za Jeanne Lanvin. Jednom prilikom ova dizajnerka šešira odlučila je da sama sašije odeću za svoju ćerku Marie-Blanche. Ubrzo njene kreacije privukle su pažnju francuske elite. Jeanne 1889. godine prvobitni atelje šešira u Parizu pretvorila u pravi modni salon. Liniju je proširila muškom odećom, donjim vešom i krznom. Od 1909. godine postala deo Visoke mode.

Verovali ili ne, Jeanne Lanvin je, sa svojom kolekcijom za majke i ćerke, postala preteča Instagram trenda iz 2012. godine. Odnosno, fotografisanja majki i ćerki odevenih u identičnu garderobu.

Najstarija modna kuća koja je donela revoluciju u modi

Najstarije modne kuće ne možemo da zamislimo bez Chanel-a. Baš poput Lanvin i Gabrielle Coco Chanel je pokrenula posao izrađivanjem šešira. Iz njega je 1909. godine razvila sopstveni brend odeće. Neverovatni talenat i nepresušne ideje zaslužne su za brojne inovacije koje su zauvek izmenile modni svet.

Članak se nastavlja posle reklama

Najstarije modne kuće

Pre svega, Chanel je žene oslobodila korseta i krinolina uvevši u žensku odeću klasično muški komad – pantalone. Zatim je ne scenu stupilo žensko odelo, tj. komplet ravne suknje i kratke jakne kockastog oblika od žerseja. Zahvaljujući udobnosti i slobodi pokreta koju je pružalo, ovo odelo je osvojilo srca dama toga doba.

Ono po čemu šira populacija pamti Chanel brend i njegovu kreatorku jeste mala crna haljina koja je svetlo dana ugledala 1926. godine. Osim nje prepoznatljivi must have komad je i Flap torba, koja je prvi model sa dugim kaišem. Najnovija kolekcija je donela Chanel 19 torbu, za koju modni znalci tvrde da će zbaciti sa trona čuveni model.

Članak se nastavlja posle reklama