Benefiti vitamina C za kožu za koje verovatno niste ni znali

by | 28 decembra, 2022
benefiti vitamina C

Ovo su benefiti vitamina C za kožu, prema dermatolozima. 

Malo koji sastojak dobija toliko pohvala od entuzijasta za negu kože kao vitamin C. Dobro je poznato da su prednosti vitamina C za kožu opsežne i široke, da ne pominjemo primenljive na skoro sve, bez obzira na godine ili tip kože. To je ozbiljan radni konj, koji apsolutno vredi uključiti u svoju rutinu.

Jedino upozorenje je da je vitamin C prilično izbirljiv i nestabilan, što znači da je proizvod koji odaberete, kako ga koristite, pa čak i gde ga čuvate, ključne stvari koje treba uzeti u obzir. Vrhunski dermatolozi detaljno opisuju prednosti vitamina C za kožu i dele tako važne informacije o tome kako najbolje koristiti sastojak da biste maksimizirali navedene prednosti.

Benefiti vitamina C ua kožu

Vitamin C je najzastupljeniji antioksidans u ljudskoj koži. Zabavna činjenica: vaše telo nije u stanju da sintetiše ovaj vitamin, tako da ga morate dobiti oralno, putem ishrane ili suplemenata, objašnjava ona. Ipak, čak i ako imate visok unos vitamina C, samo mali deo vitamina C će biti biološki dostupan i aktivan u koži. Veoma ograničena količina se apsorbuje u vaš želudačni trakt, a zatim ulazi u krvotok i na kraju na vašu kožu. Jedini način da povećate njegovu dostupnost na koži je da ga primenite lokalno.

Ima antioksidativne efekte

Kao snažan antioksidant, vitamin C se bori protiv oksidativnog stresa, štiteći vašu kožu od štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu doći, između ostalog, od agresora životne sredine kao što su zagađenje i izlaganje suncu. Oni pokreću proces poznat kao oksidativni stres, koji razgrađuje kolagen i ubrzava starenje kože. Vitamin C može pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, sprečavanju oštećenja.

benefiti vitamina C

Benefiti vitamina C za kožu- Pomaže u proizvodnji kolagena

Vitamin C je poznat po svojoj sposobnosti da stimuliše sintezu kolagena, jednog od primarnih proteina kože, koji je odgovoran za izgled čvršćeg, zategnutijeg i glatkog tena. Pokretanjem sinteze kolagena, pomoći ćete svojoj koži da održi svoju otpornost i da se bori protiv znakova starenja. I, ne samo da pomaže u stvaranju novog kolagena, sastojak takođe ima dodatnu korist od smanjenja razgradnje i uništavanja kolagena.

Smanjuje hiperpigmentaciju

Skloni ste neželjenim tamnim flekama? Posegnite za vitaminom C. Ovaj vitamin pomaže da se izjednači ton kože, posvetli koža i smanji neželjena pigmentacija. Inhibira delovanje enzima tirozinaze, enzima važnog u proizvodnji melanina, čime se smanjuje pigmentacija.

Kako odabrati najbolji proizvod za negu kože sa vitaminom C

Ako ste odlučili da želite da iskoristite vitamin C u nezi kože, možete pronaći najbolji proizvod za svoju rutinu imajući na umu tri faktora.

Vrsta vitamina C

Vitamin C se koristi kao opšti termin, jer postoji veliki broj različitih verzija koje se koriste u formulama za negu kože. Mnogi profesionalci smatraju l-askorbinsku kiselinu zlatnim standardom. To je biološki najaktivniji, najčešći tip koji se koristi u proizvodima za lokalnu negu kože i najviše je proučavan. Jedini nedostatak je što je izuzetno nestabilan i ne prodire dobro u kožu. Takođe ima najveću verovatnoću da izazove iritaciju, posebno kod onih sa osetljivom kožom.

Druge verzije vitamina C u nezi kože uključuju askorbil-6-palmitat, magnezijum askorbil fosfat (MAP) i tetraheksildecil askorbat (THD). Oni su stabilniji i sposobniji da prodru u vašu kožu. Kompromis: Oni su slabiji, jer će vaša koža morati da ih pretvori u askorbinsku kiselinu nakon nanošenja.

Prednosti korišćenja drugih oblika vitamina C mogu uključivati poboljšanu stabilnost, smanjenu iritaciju i poboljšanu apsorpciju, ali ne postoji ništa poput prave čiste stvari“, kaže ona. Međutim, takođe treba napomenuti da su, uopšteno govoreći, proizvodi koji sadrže l-askorbinsku kiselinu obično skuplji od onih koji koriste druge oblike sastojka.

Koncentracija vitamina C u formuli je takođe važna. Da bi proizvod bio od biološkog značaja, potrebno je da ima koncentraciju vitamina C veću od osam odsto, ali studije su pokazale da koncentracija iznad 20 odsto ne povećava njegovu efikasnost i da će biti iritantnija. Većina proizvoda danas na tržištu, u rasponu od 10 do 20 procenata, što je dobar raspon za cilj kada birate proizvod sa l-askorbinskom kiselinom. Sa drugim oblicima vitamina C, koncentracija od 15 do 20 procenata je verovatno slatka tačka, iako će idealna koncentracija zavisiti ne samo od određenog oblika vitamina C već i od cele formulacije.

Ako je vaša koža osetljiva, počnite od donjeg kraja i postepeno napredujete; možete se odlučiti i za formulu koja sadrži jednu od drugih vrsta vitamina C. Takođe je važno: ferulna kiselina, još jedan moćan antioksidans, pomaže u stabilizaciji l-askorbinske kiseline, a vitamin E radi sinergistički sa sastojkom, tako da tražite formule koje iskoristiti sve tri je dobra ideja.

Pakovanje je takođe važno. Pošto se vitamin C – posebno l-askorbinska kiselina – lako destabilizuje sunčevom svetlošću i kiseonikom, potražite proizvode smeštene u neprozirnim kontejnerima sa dozatorima na vrhu pumpe. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.

Benefiti vitamina C za kožu i vrsta proizvoda

Da biste dobili najviše za svoj novac, potražite vitamin C u serumu, a ne u hidratantnoj kremi. „Serumi su koncentrisani tretmani i biće najmoćniji oblik isporuke na vašu kožu. Nanesite ga na čistu, suvu kožu ujutru, kada može da deluje kao drugi sloj odbrane ispod vaše kreme za sunčanje. Samo pustite da se potpuno upije u kožu nekoliko minuta pre nego što nanesete kremu za sunčanje.

Možete ga ponovo koristiti i uveče (sve dok ga vaša koža toleriše), mada ga ne bi trebalo kombinovati ni sa jednim drugim proizvodim. Drugi uobičajeni sastojci – benzoil peroksid, retinoidi – mogu destabilizovati sastojak, u suštini negirajući sve efekte. Ako želite da ga koristite u tandemu sa drugim aktivnim sastojcima, potražite ga u kombinovanom proizvodu koji je već formulisan sa svima njima zajedno. Tako ćete biti sigurni da su stabilni i aktivni, umesto da ih sami slojevite.

Postoji dosta faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru proizvoda, ali uključivanje u brojne prednosti vitamina C će verovatno biti vredno truda.

Lepota i zdravljecarles miro/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Tatiana/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;