Botoks ili fileri: Koja je razlika? Evo šta kažu stručnjaci!

by | februar 22, 2023
Botoks ili fileri

Botoks ili fileri… Bilo kako bilo, dobrodošli u čudesni svet injekcija. Ako ste novi ovde: Ne plašite se! Da, tu su igle. Ali možda ćete otkriti da je prstohvat ili dva potpuno vredan toga (i više ljudi to radi nego što mislite). Vaša prva lekcija pokriva osnove: koja je razlika između botoksa i filera?

Prva i možda najvažnija lekcija koja će vam trebati je da je Botoks brend, a ne tretman. Pravi estetski tretman se zove neuromodulator, a vaš se može uraditi sa nekoliko različitih brendova – Botok, Dysport, Kseomin ili Jeuveau. Botoks je postao sveobuhvatan termin za tretman, bez obzira na to koji dobijete (Kao da kažete „kaladont“ umesto „pasta za zube“).

Da biste razumeli razliku između botoksa i dermalnih filera, možda bi bilo od pomoći da ih zamislite u Venovom dijagramu. Na levoj strani je botoks, koji se odnosi na bore na licu koje dobijate od godina jednostavnog pomeranja (poput „11“ bora koje dobijate podizanjem obrva). Na desnoj strani su fileri — injekcije koje vraćaju prirodni gubitak volumena koji se često javlja kako starite. Oni takođe mogu pomoći da se definišu karakteristike kao što su vaša vilica, nos ili usne.

Botoks ili fileri- koja je razlika?

U tom pogledu, botoks i fileri su dva potpuno različita tretmana. Ali u Venovom dijagramu – oni se susreću u sredini. Obe injekcije rade tako da vam daju glatku kožu mlađeg izgleda. Dakle, možete da birate između botoksa i filera — ili možete da uradite oboje u zavisnosti od rezultata koje tražite.

Šta je botoks?

Botoks je neuromodulator koji privremeno opušta pokrete mišića inhibirajući oslobađanje acetilholina. (Acetilholin je organska hemikalija i neurotransmiter koji je odgovoran za izglađivanje finih bora ili stezanje određenih mišića.) Kada se strateški ubrizgava oko lica — pomoći će u izglađivanju postojećih bora i inhibiraće kretanje koje može ostaviti dublje bore tokom vremena (zbog čega ga mnogi dermatolozi i estetičari preporučuju kao preventivni tretman). Može se koristiti i iz nekozmetičkih razloga kao što je lečenje hroničnih migrena, spastičnosti ili prekomernog znojenja.

Botoks je zapravo brend botulinum neurotoksina koji je usvojen kao sveobuhvatni termin za lečenje. Dakle, iako možete zakazati termin za „Botoks“, možda ćete dobiti drugu marku kao što je Dysport, Kseomin ili Jeuveau. Sve ih je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA), a koju ćete dobiti zavisiće od toga šta vam dermatolog preporuči na osnovu vaše anatomije, potreba ili ciljeva.

Šta očekivati na pregledu za botoks

Priprema za botoks tretman obično počinje konsultacijom na kojoj razgovarate o svojoj istoriji bolesti, svojim ciljevima i fotografišete svoje lice „pre”. Možda će vam biti dat i paket leda za lagano otupljivanje pre procedure.

Najčešća područja za kozmetički botoks su čelo, između očiju i stopala. Ali ima niz drugih kozmetičkih upotreba; „zečje linije“ na nosu, smanjenje linije uglova usana koje idu prema gore, smanjenje širenja nozdrva ili čak podizanje vrha nosa opuštanjem mišića koji ga vuče nadole.

Kada vi i vaš dermatolog razgovarate o područjima koja imaju najviše smisla, oni će dezinfikovati vašu kožu i rasporediti niz malih injekcija u oblasti tretmana sa sitnim iglama (ne iste veličine kao, recimo, vakcina). Veoma je brzo i bezbolno. Potrebno vam je samo nekoliko minuta da hladite područje nakon toga i možda ćete videti nekoliko sitnih izbočina pre nego što se  botoks upije u kožu. Dermatolozi takođe preporučuju izbegavanje bilo kakve naporne aktivnosti nekoliko sati kako bi se molekul u potpunosti vezao.

Dobar praktičar će obično pogrešiti na konzervativnoj strani kada je u pitanju doza, a kada se prvi put smiri (nedelju ili dve nakon tretmana), uvek možete tražiti još. Kada budete zadovoljni rezultatom, trebalo bi da potraje tri do četiri meseca pre nego što ćete videti da se vaše dinamične linije ponovo pojavljuju.

Kao i sa bilo čim, postoje određeni rizici. Otok, modrice, crvenilo i glavobolja su manje nuspojave, au nekim slučajevima i privremena ptoza (ili spušteni kapak).

Botoks ili fileri- šta su fileri?

Dermalni fileri i fileri za povećanje volumena su kozmetički gelovi koji se obično prave od hijaluronske kiseline, supstance koja se vezuje za vodu da bi povratila volumen. Volumen u suštini podiže lice i stoga pomaže u popunjavanju svih linija ili poboljšanju izgleda opuštene kože.

Filleri su najbolji za rešavanje gubitka volumena i nabora na licu. Pomažu kod bora prisutnih u mirovanju — poput nazolabijalnih bora ili marionetnih linija — i pomažu u vraćanju strukture i volumena na obraze, sredinu lica ili usne. One se takođe koriste za definisanje određenih karakteristika, kao što su nos, linija vilice ili brada, ili za ublažavanje senki ispod očiju .

Šta očekivati na tretmanu sa filerima?

Slično kao i botoks, fileri se daju u nizu injekcija, u zavisnosti od područja koje tretirate. Dok su igle prilično male i bol treba da bude blag, možda ćete imati modrice ili otok. Neki fileri sadrže lidokain unutar proizvoda, tako da su naknadne injekcije u istom području obično manje boln. Za određena područja, lokalni anestetik se može primeniti pre tretmana filerom kako bi se bol ubrizgavanjem umanjio.

Sa filerima, odmah ćete videti rezultate. Može doći do nekog otoka u prvi dan ili dva, ali bi trebalo da se smiri u boljoj definiciji i prirodnom volumenu. Rezultati bi trebalo da traju između devet meseci i godinu dana.

Ne bi trebalo da postoji veći rizik ako posetite dermatologa ili medicinskog stručnjaka sa sertifikatom odbora, ali nenamerno ubrizgavanje u krvni sud može izazvati nekrozu kože iznad. Drugi rizici su manje infekcije, otok, modrice i asimetrija, iako se asimetrija može rešiti drugom posetom.

Botoks ili fileri- koja je razlika?

Glavna razlika između botoksa i filera je ono na šta ciljaju. Botoks je najbolji za rešavanje dinamičnih (mimičkih) bora na licu. Filleri su najbolji za rešavanje gubitka volumena i nabora na licu. Ukupan efekat oba, međutim, trebalo bi da bude glatkija, puna koža.

Uz to, vaši ciljevi će takođe diktirati koji tretman treba da pokušate. Fileri obično rešavaju postojeći gubitak volumena, dok botoks može da reši postojeće bore ili da bude preventivni tretman za mlađe pacijente (iako dr Hibler napominje da se botoks možda neće rešiti dubokih, dugotrajnih bora).

Posvećenost je takođe velika razlika između njih dvoje. Dobivanje botoksa je kao da koristite so kada kuvate. Uvek možete dodati još, ali ne možete ukloniti. Neurotoksin će samo morati da se razgradi u vašem sistemu tokom vremena. Međutim, fileri se mogu rastvoriti enzimom koji se zove hijaluronidaiz. Kada se ubrizga u područje, hijaluronidaiz može razbiti hijaluronsku kiselinu, omogućavajući joj da se rastvori.

Šta stručnjaci preporučuju- botoks ili fileri?

Postoji mnogo zabluda o botoksu i filerima. Mnogi veruju da će botoks učiniti da izgledate smrznuto i nesposobno da osećate, a fileri će ih učiniti natečenim ili neprirodnim. To ne bi trebalo da bude slučaj,  zbog čega ćete možda želeti lekara koji počinje sa manjom količinom i povećava se po potrebi. Najbolje injekcije ne bi trebalo da budu primetne niko osim vas samih. To poboljšava normalne karakteristike.

Na kraju, najvažnija preporuka je da pronađete obučenog dermatologa ili plastičnog hirurga koji će vam napraviti injekcije.

Konačna presuda:

Oba tretmana su bezbedna i preporučuju ih stručnjaci, sve dok ih izvodi sertifikovani dermatolog ili plastični hirurg. Ako želite da vratite gubitak volumena — fileri vam mogu pomoći da izgledate punije i hidriranije. Ako želite da napravite prvi korak u injekcijama i želite da sprečite ili tretirate fine dinamičke bore — botoks je odličan tretman za početnike.

lepotaizdravlje.rsmacniak/iStock/Getty Images Plus via Getty Images