Vodič kroz problematičnu kožu: Hormonske akne ili bakterijske akne- u čemu je glavna razlika?

by | mart 23, 2023
hormosnke akne ili bakterijske akne

Hormonske akne ili bakterijske akne? Koje stanje imate i kako se ono leči? Evo šta kažu dermatolozi.

Skoro svi dožive iritantni napad akni u jednom ili drugom trenutku – to je jedna od onih neizbežnih stvari u životu. Ali za neke, akne mogu biti frustrirajuće česta pojava. Ako ste jedan od onih ljudi koji ne mogu da smire izbijanje bez obzira šta pokušate, jedan korak koji može biti od velike pomoći jeste da saznate šta uzrokuje vaše akne.

Sve vrste faktora – poput promene nivoa hormona, nakupljanja bakterija u vašim porama, pa čak i upale – mogu izazvati pojavu akni. Da bismo vam pomogli da shvatite sve probleme sa kojima se suočavate, u nastavku pokušavamo da utvrdimo da li su akne hormonske ili bakterijske. Nastavite da čitate da biste saznali sve o hormonskim i bakterijskim aknama, tako da možete da shvatite koje imate i da pronađete ciljani tretman.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta su hormonske akne?

Hormonske akne su izazvane hormonskim fluktuacijama koje se dešavaju u različitim periodima tokom života, kao što su ovulacija, menstruacija, trudnoća, menopauza ili ako imate zdravstveno stanje kao što je sindrom policističnih jajnika ( PCOS ).

Hormonske akne se često pojavljuju kao tamno crvene i nežne ciste. Često se pojavljuju u donjim delovima lica, tako da akne možete primetiti duž linije vilice, brade, vrata ili obraza.

Hormonske akne su uzrokovane osetljivošću kože na muške dominantne hormone zvane androgeni – testosteron je glavni krivac. Androgeni stimulišu uljne žlezde da prekomerno proizvode ulje, koje hrani bakterije koje izazivaju akne, uzrokujući da prerastu [i] začepljuju pore.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonske akne ili bakterijske akne

Bakterijske akne same po sebi nisu pravi oblik akni, ali mogu biti uzrokovane kombinacijom prekomernog rasta bakterija, upale i povećane proizvodnje sebuma.

Ove akne su zapaljenska reakcija koja okružuje pore i folikule dlake, uzrokovana kombinacijom bakterija i drugih faktora. Gljivični i bakterijski organizmi su normalni stanovnici kože i čine naš prirodni mikrobiom kože, sličan mikroflori creva. Kada postoji neravnoteža ili poremećaj klime mikrobioma, a to izaziva akne.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonske akne ili bakterijske akne- razlika

Počnite tako što ćete razmotriti da li postoje obrasci kada se akne najviše manifestuju. Ako vaše akne imaju tendenciju da buknu u određenim tačkama tokom vašeg menstrualnog ciklusa ili u drugim trenucima kada bi vaši hormoni mogli biti neuravnoteženi, postoji velika šansa da imate posla sa hormonskim aknama.

Mnogo akni je uzrokovano hormonskom neravnotežom, ali se stanje povremeno pogoršava bakterijskim problemima, koji se mogu manifestovati kao miteseri , kvržice koje podsećaju na ciste ili opstrukcije u folikulima kose. Na kraju krajeva, najbolji način da utvrdite sa kojom vrstom akni imate posla jeste da posetite svog dermatologa. Ovo će im dati priliku da vide vaše akne, obave detaljan pregled i saznaju vašu medicinsku istoriju.

Članak se nastavlja posle reklama

Vaš dermatolog takođe može predložiti test krvi kako bi saznao više o vašim nivoima hormona i/ili bi mogao da ispita sastav bakterija koje se nalaze u vašim porama. Studije naglašavaju važnost održavanja uravnotežene mikroklime. Ako imate loše bakterije na koje se suzbijaju dobre bakterije, onda to drži loše momke pod kontrolom i sprečava bakterijske akne. Hormoni igraju ulogu, jer takođe utiču na mikroklimu.

Kako se leče hormonske akne?

Imate mnogo opcija. Neki od njih uključuju lokalne antiinflamatorne lekove, pilule za kontrolu rađanja, retinoide, oralne i lokalne antibiotike, glikolnu kiselinu , salicilnu kiselinu i benzoil peroksid .

Članak se nastavlja posle reklama

Ako otkrijete da su vaše akne hormonalne, dobra vest je da je to prvi korak ka pronalaženju tretmana koji vam najbolje odgovara. Nekoliko najčešćih opcija, od kojih neke mogu raditi zajedno u jednom režimu, su u nastavku.

Pilule za kontrolu rađanja: Osim njihove istoimene sposobnosti da spreče trudnoću, pilule za kontrolu rađanja mogu pomoći u stabilizaciji nivoa hormona i smanjenju testosterona. Derms ih rutinski propisuje za akne i regulisanje menstruacije iz tog razloga.

Doslednost u vašoj rutini nege kože: Vaša celokupna rutina nege kože je važna i omogućava vašoj koži da bolje upravlja hormonskim fluktuacijama. Chacon predlaže da umivate lice svakog dana ujutru i uveče i svakodnevno koristite kremu za sunčanje. Bilo koji proizvod protiv akni treba koristiti samo u količini veličine graška. Previše nanošenje može iritirati i isušiti vašu kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Jednostavna rutina i hidratantna krema: Razmislite o tome da i vaš režim nege kože bude jednostavan. „Ne preterujte sa previše proizvoda i redovno vlažite kožu da biste održali zdravu barijeru kože.

Nekomedogeni proizvodi: Razmislite o tome da se držite nekomedogenih proizvoda ako želite da smanjite šanse da imate zapušene pore.

Lokalni tretmani: Dosledno korišćenje lokalnih lekova kao što su retinoidi i benzoil peroksid, kao i pilingi poput salicilne kiseline, mogu smanjiti nivoe upale i sprečiti začepljene pore i rast bakterija.

Članak se nastavlja posle reklama

Faktori životnog stila: Dermatolozi takođe preporučuju da obratite pažnju na faktore načina života kao što su dovoljno spavanja svake noći, svođenje stresa na minimum, pijenje puno vode i pokušaj da ne konzumirate previše mlečnih proizvoda ili šećera ako vam se čini da pogoršavaju akne. „edavne studije pokazuju da mlečni proizvodi mogu potencijalno da pogoršaju pojavu akni stimulisanjem testosterona kod nekih ljudi. Najgori krivac, dovoljno iznenađujuće, su mlečni proizvodi bez masti i obrano mleko jer uklanjanje masti iz mlečnih koncentrata dovodi do toga da se brže apsorbuju, što dovodi do hormonalnih skokova koji izazivaju akne.

Lečenje bakterijskih akni

Bakterijske akne zahtevaju malo drugačiji pristup lečenju od hormonalnih akni, ali još uvek imate mogućnosti. Pogledajte nekoliko u nastavku.

Benzoil peroksid: Ovaj uobičajeni sastojak za borbu protiv akni je moćan antiseptik koji ubija bakterije i pomaže u uklanjanju nakupina u porama.

Članak se nastavlja posle reklama

Retinoidi: Oni mogu pomoći blokiranjem različitih inflamatornih puteva uključenih u bakterijske akne. Takođe pomažu u obnavljanju kože, uklanjanju nakupina koje začepljuju pore, ubijaju bakterije koje izazivaju akne i smanjuju višak proizvodnje ulja. Iako su najmoćniji retinoidi dostupni samo na recept, imate i opcije bez recepta, kao što je Differin.

Antibiotici: Ponekad su antibiotici prava opcija za lečenje bakterijskih akni. Postoje slučajevi kada je upala duboka i ozbiljna [i] zato su antibiotici specifični za akne kao što su doksiciklin ili seisara neophodni ne samo da bi se smanjile bakterije, već i upala.

lepotaizdravlje.rsDoucefleur/iStock/Getty Images Plus via Getty Images