Kako da se rešite navike boranja čela: Saveti eksperata

by | jul 21, 2022
Kako da se rešite navike boranja čela

Kako da se rešite navike boranja čela, a samim tim smanjite pojavu linija na koži, pitao se svako ko je navršio tridesetu godinu. A evo i šta stručnjaci kažu na tu temu.

Većina naših navika može ostaviti „neizbrisiv“ trag na licu. Sedeći u kancelariji za računarom, razgovarajući telefonom ili pregledavajući feed na društvenim mrežama, naprežemo ne samo mišiće očiju i usana, već i čela. Izvođenjem jednostavnih vežbi i uvođenjem korisnih tehnika u rutini nege, možemo umanjiti vidljivost bora na čelu.

Kako da se rešite navike „boranja čela“

Navika da naboramo čelo je toliko ukorenjena u našem ponašanju, da toga uglavnom nismo svesni. Naime, kada razgovaramo sa sagovornikom, naprežemo„komunikacijski trougao”, koji se formira u predelu između očiju, kod usana i između obrva. Upravo u ovoj oblasti, poput lepeze, prostire se trapezasti mišić. Zajedno sa ovim mišićem, kada su obrve napete, koža se povlači u centar, formirajući vertikalne nabore.

Članak se nastavlja posle reklama

Stavite ogledalo u blizinu

Veoma je korisno posmatrati sebe. Postavite ogledalo na svoje radno mesto, pored računara, u kuhinju ili tamo gde se najčešće koncentrišete i naprežete. Kada pogledate svoj odraz, opustite lice.

Kako da se rešite navike „boranja čela“- Masaža

Masaže efikasno pomažu u oslobađanju napetosti i promeni mišićne memorije. Mogu se raditi ujutro, pre spavanja da biste se probudili sa glatkom kožom ili na poslu nakon napornog dana.

Stanite ispred ogledala i opustite ruke. Polako, uz lagani pritisak, pomerajte prste, gladeći koren nosa od početka obrva ka bočnim stranama 30-60 sekundi. Zatim masirajte koren  nosa pokretima prstiju ka gore još 20 sekundi. Pokreti bi trebalo da budu nežni i da prstima ne pravite nabore.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miss Positive (@misspositive01)

Vežba za opuštanje čela

Ova vežba brzo zaglađuje čelo, a mišiće čini manje pokretnim. Prstima, laganim tapkanjem, pređite celom čelom odozdo prema gore, odnosno od obrva do linije kose. Pokušajte da napravite 100 dodira da biste videli rezultat. Sa tapkanjem povežite disanje: udahnite, zatim zadržite dah 3 brojanja, polako izdahnite kroz nos.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da se rešite navike „boranja čela“-  Proizvodi za negu

Naučite kako pravilno dodiivati kožu lica tokom procesa nanošenja krema ili seruma. Ne povlačite obrve nadole i pokušavajte da ne zategnete kožu u predelu čela. Kremu nanosite masirajući područje od obrva do linije kose, a područje između obrva – sa strane i gore.

Pravilno držanje

Zamislite kako vaše telo drži konac, od tabana do obrva. Svi mišići su povezani, tako da je veoma važno pratiti ne samo stanje lica, već i tela. Da biste se odvikli od mrštenja i izgledali mlađe, morate da imate pravilno držanje i radite vežbe za mišiće vrata.

Članak se nastavlja posle reklama

Trake za lice

Specijalni flasteri protiv bora pomažu da se promeni mišićna memorija. Ako niste upoznati sa ovom tehnikom, nemojte rizikovati da počnete da koristite trake, bez pomoći specijaliste. Kod kuće možete na lice naneti masku od belanaca ili gline koja će zategnuti kožu, a osetićete svaki pokret mišića.

Kako da se rešite navike „boranja čela“-  Skrivene emocije

Mišići upijaju i prenose naše emotivno stanje, zbog čega koža može da gubi elastičnost.
Kada opustite područje između obrva, mozak šalje signal da je sve u redu, a smanjuje se i anksioznost. Ovo vam omogućava da opustite mišiće i oslobodite se navike mrštenja.

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images