Digitalno starenje kože: Kako sprečiti bore i fleke na licu?

by | februar 11, 2023
Digitalno starenje kože

Osim UV uračenja, veliki faktor rizika je digitalno starenje kože koje izaziva prevremene bore, hiperpigmentacije i smanjuje elastičnost.

Nažalost, da bismo sprečili ubrzano starenje, nije dovoljno koristiti samo kremu sa zaštitnim faktorom, već i druge aktivne sastojke koji se bore protiv štetnih efekata zračenja.

Znate li šta je digitalno starenje kože?

Navikli smo da slušamo o tome koliko je sunčevo zračenje štetno za kožu. Međutim, faktori rizika ne uključuju samo UVA i UVB zrake, već i infracrveno zračenje i plava svetlost. Uz sve to, otprilike polovina solarne energije dopire do površine zemlje i, prema tome, do naše kože.

Kako digitalno starenje utiče na našu kožu?

Sve ove vrste zračenja prodiru u duboke slojeve dermisa, izazivajući digitalno starenje – znakove starenja kože koje izaziva zračenje. Fine linije i duboke bore, gubitak tonusa i elastičnosti kože, hiperpigmentacije, dehidratacija… Sve to može posledica oksidativnog stresa kom je naša koža izložena zbog štetnog zračenja.

Uticaj plave svetlosti na ubrzano starenje kože

Za kožu, ne samo što je UV zračenje opasno, već i takozvana „plava svetlost“ – ona je takođe deo spektra sunčevog zračenja, ali najveća briga nije ona, već „veštačka“ plava svetlost.

Veštačku plavu stvetlost emituju fluorescentne lampe za uštedu energije i tečni kristalni ekrani uređaja: pametni telefoni, računari, televizori. visokoenergetska plava svetlost je u stanju da prodre u kožu još dublje od ultraljubičastih zraka, a poprilično često smo joj izloženi.

Stalna izloženost plavoj svetlosti može doprineti nagomilavanju reaktivnih vrsta kiseonika usled oksidativnog oštećenja ćelija. Ovo je takozvani „oksidativni stres“ – masovno formiranje slobodnih radikala koji negativno utiču na strukturu ćelija kože.

Pored toga, može da utiče na dublje slojeve dermisa, gde se nalaze kolagen i elastin – proteini koji čuvaju elastičnost naše kože. Rezultati negativnih efekata plave svetlosti na kožu nazivaju se digitalno starenje.

Kako sprečiti digitalno starenje kože?

Antioksidansi mogu biti od velike pomoći u borbi protiv negativnih efekata plave svetlosti i druge vrste zračenja. Oni pomažu u zaštiti kože od uticaja oksidativnog stresa i usporavaju brzinu pojave vidljivih znakova starenja.

Za poboljšanje zaštitnog dejstva antioksidansa možete koristiti poseban sastojak za negu kože – dipeptide, posebno karnozin. Odiše visokom antioksidativnom aktivnošću, podstiče prirodnu sintezu kolagena i pomaže u efikasnoj zaštiti od različitih vrsta zračenja (uključujući ultraljubičastu, plavu i infracrvenu).

Ne zaboravite da pravilna i svakodnevna nega kože uz upotrebu adekvatnih sastojaka koji joj pomažu da se zaštiti od zračenja i digitalnog starenja, održavaju njenu elastičnost i blistav izgled!

Miljana Momirovićfizkes/GettyImagesPlus