Od čega nastaju bore: Kako stanje zube i ugriz utiču na nastanak bora?

by | februar 4, 2023
od čega nastaju bore

Bore su neizbežne i što postajemo stariji, ove male crtice na licu nas sve više muče. Borimo se s njima kroz razne tretmane, vežbe i sa raznim kozmetičkim proizvodima. Postoji veliki broj faktora koji utiču na to koliko ćemo imati bora. Međutim, od čega nastaju bore?

Od čega nastaju bore? Proverite vaš ugriz

Verovali ili ne, stanje vaših zuba može da utiče na nastajanje bora. Tačnije zagrižaj je taj koji ima ogromnu ulogu u definiciji vašeg lica. Na primer, okluzija (nepravilno zatvaranje vilice/zuba) može doprineti naprezanju mišića. Takođe, jedan od problema jeste i abrazija zuba. Abrazija podrazumeva da gubite zubnu gleđ tokom godina, tačnije gubite visinu zuba i time menjate strukturu lica. Kada je ugriz u pitnaju, dobri zubari često mogu da pretpostave kakav problem imate i pre nego što vas pogledaju. To je zato što ugriz često daje i asimetriju lica.

Čak i ako ste u mladosti imali ispravan zagrižaj, to ne znači da nije došlo do promene. Pod uticajem određenih bolesti, naročito bruksizma (nenamerno stiskanje zuba) može doći do promene vašeg ugriza.

Sredite ugriz i uklonićete bore

…Ili bar jedan deo njih. Stomatolog može da predvidi promene koje će se dogoditi na vašem licu kada dovedete zagrižaj u red. Osim što ćete imati lepši osmeh, velike su šanse i da ćete izgledati mlađe. Stomatologija protiv starenja je zadatak za više lekara. Ipak, ispravka zagrižaja nije uvek tako jednostavna. Nekad ona podrazumeva neke drastičnije mere poput nošenja proteze.

Međutim, to od čega nastaju bore nije jedino pitanje na koje je odgovor stanje zuba. Pre svega, okluzija negativno utiče na raspodelu opterećenja zuba. A smatra se i da doprinosi distorzijama (iskrivljenjima) u mišićno-skeletnom sistemu. Nepravilan zagrižaj i prenaprezanje mišića dentoalveolarnog sistema mogu uticati na položaj glave i, posledično, na formiranje držanja.

od čega nastaju bore

Dakle, ako ste primetili da imate nepravilan zagrižaj, najbolje bi bilo da posetite stomatologa koji će vas uputiti na dalja istraživanja i korekciju. Kao bonus ćete ostati bez nekoliko bora na svom licu i podmladiti sebe za nekoliko godina.

Jacob Wackerhausen/GettyImagesPlus, Prostock-Studio/GettyImagesPlus,DuxX/GettyImagesPlus