Najbolji antiage tretmani: Predstavljamo vam 7 načina kako da se najefikasnije borite protiv bora!

by | 27 marta, 2023
Najbolji antiage tretmani

Ovo su najbolji antiage tretmani koje dermatolozi preporučuju. Evo o čemu se radi.

Bore su prirodni, univerzalni deo procesa starenja. S godinama dolazi do prirodnog raspada zdravih vlakana elastina i kolagena u koži. Faktori životne sredine i način života – izlaganje suncu, zagađenje, pušenje – mogu pogoršatip ropadanje vlakana. Genetika takođe igra ulogu kada je u pitanju kako i kada se pojavljuju fine linije i bore.

Istina je, bez obzira šta serum ili tretman u ordinaciji obećavaju, zaista ne postoji način da se zauvek u potpunosti rešite bora. Imajući to u vidu, mnogo stvari može pomoći da se umanji pojava bora. Otkrivamo vam 7 najboljih opcija za borbu protiv bora, u rasponu od isprobanih sastojaka do injekcija.

Najbolji antiage tretmani

Nosite kremu za sunčanje

Kao što izreka kaže, najbolji napad je dobra odbrana, što svakako važi za kremu za sunčanje i bore. Izlaganje suncu, posebno UVA zracima, primarni je krivac kada je u pitanju ubrzano razlaganje kolagena i elastina. UVA zraci mogu prodreti kroz oblake, pa čak i kroz staklo, pa je stoga važno nošenje kreme za sunčanje širokog spektra sa najmanje SPF 30 365 dana u godini, po kiši ili suncu. Naravno, neće pomoći da izgladite bore koje već imate, ali će sigurno pomoći u sprečavanju stvaranja novih.

Koristite proizvode sa vitaminom C

Razmislite o nanošenju seruma sa vitaminom C ispod kreme za sunčanje za dodatni udarac protiv bora. Moćan antioksidans pomaže na dva načina. Podržava proizvodnju kolagena i smanjuje fotostarenje i oštećenja od sunčeve UV svetlosti. (Da ne pominjemo da ima i dodatnu prednost u tome što pomaže da se izbledi hiperpigmentacija). Postoji mnogo različitih verzija vitamina C dostupnih u proizvodima za negu kože bez recepta, ali l-askorbinska kiselina je najčistija — i najmoćnija.

Najbolji antiage tretmani- Dodajte retinoide u svoju rutinu

Verovatno ne postoji klasa sastojaka koja je bolje proučavana ili hvaljena za borbu protiv bora od retinoida. Retinoidi su derivati vitamina A, koji mogu stimulisati proizvodnju kolagena i sprečiti aktivaciju enzima koji uništavaju kolagen. Postoji širok spektar opcija, od retinol seruma bez recepta do tretinoina koji se izdaje na recept. Međutim, sa kojim god da počnete, biće potrebno vreme da se vaša koža navikne na moćni sastojak. (Retinoidi su poznati po iritantnim nuspojavama, uključujući ljuštenje, suvoću i crvenilo.) Takođe će biti potrebno vreme da se vide rezultati, ali dodavanje lokalnog retinoida će doneti dugoročna poboljšanja vaše kože, uključujući prečišćavanje finih linija i bora.

Probajte formule sa bakučiolom

Retinoidi su odlični, ali, kao što je pomenuto, mogu biti iritantni. Osim toga, ne preporučuje se da ih koristite tokom trudnoće ili dojenja. Unesite: bakučiol, alternativa retinolu na biljnoj bazi. Ovaj sastojak utiče na retinoidne receptore u koži da bi pružio istu vrstu efekata kao i retinoidi – uključujući smanjenje bora – ali sa manje neželjenih efekata. Studija iz 2019. koja je upoređivala bakučiol i retinol direktno u glavu otkrila je da je prvi bio jednako efikasan i manje iritantan.

Razmotrite injekcije neurotoksina

Injekcije neurotoksina opcija tretmana za dinamične bore (one uzrokovane ponavljajućim pokretima mišića). Na tržištu je dostupno nekoliko različitih brendova – Botok , Disport , Kseomin, i nekoliko drugih – ali svi sadrže botulinum toksin. Toksin blokira oslobađanje neurotransmitera neophodnog za kretanje mišića, privremeno slabeći ili paralizujući mišiće, objašnjava dr Brauer. Injekcije neurotoksina takođe mogu pomoći da se izglade statične bore — bore koje su postale trajne i urezane usled ponovljenih pokreta mišića. Oba stručnjaka sa kojima smo razgovarali kažu kako dobro rade. Jedini nedostatak? Rezultati nisu trajni, u proseku traju oko tri do četiri meseca, kaže dr Brauer, tako da je ovo nešto što će zahtevati redovno održavanje ako želite da zadržite efekte izglađivanja bora.

Najbolji antiage tretmani-  Probajte Microneedling

Mikroigla je neinvazivna procedura gde se fine igle koriste za probijanje kože, stvarajući područja mikrotraume. Prirodni isceljujući odgovor vašeg tela na ovo stimuliše faktore rasta, što na kraju rezultira sintezom zdravog kolagena i elastina. Koža je ostala mlađa, zategnutija, čvršća i zdravija. Samo zapamtite da ovo nije situacija tipa „jedan i gotovo“;  što više to radite, to ćete videti bolje rezultate. A ako želite da povećate ulog, možete razmotriti i tretmane radiofrekventnim mikroiglama. Radiofrekventna energija se isporučuje u dublji, dermalni sloj kože, gde zagreva tkivo, dodatno stimulišući proizvodnju novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, kaže dr.

Pogledajte frakel tretmane

Frakel je bio prvi neablativni i ablativni laserski tretman koji je razvijen. „Neablativni“ deo znači da zagreva dublje slojeve dermisa kako bi pomogao da se stimuliše proizvodnja kolagena tokom vremena; ‘ablativni’ deo utiče na epidermis, aktivirajući prirodni proces zarastanja koji istovremeno stimuliše kolagen i smanjuje pigmentaciju. U pitanju je odličan tretman za fine i duboke statične bore. Rezultati su dugotrajni, pa se ovaj tretman može raditi godišnje ili čak ređe, u zavisnosti od stanja vaše kože.

 

Lepota i zdravljeAndrea Piacquadio via Pexels