Kora od banane ima dobar uticaj na kožu, evo kako deluje

Žene često isprobavaju prirodne proizvode i uviđaju na koji način deluju na kožu, kosu, zdravlje. Da li ste već čuli da je kora od banane ima brojne dobre uticaje na kožu lica?

by | 21 aprila, 2023
Kora od banane ima dobar uticaj na kožu

Da li ste već čuli da je kora od banane ima brojne dobre uticaje na kožu lica? Bored brojnih preparata koji se mogu pronaći na tržištu, žene uvek vole da isprbavaju sa improvizovanim sredstvima i prirodnim proizvodima za negu.

Navikli smo se već a kriške krastavca za podočnjake, kocke leda sa kamilicom za otok, masku od jogurka i kurkume za crvenilo. Sve su to narodni recepti za lepotu i njihova popularnost se jednostavno ne stišava.

Kora od  banane ima dobar uticaj na kožu, evo kako deluje

Kao što je već rečeno, žene imaju tendenciju da isprobavaju prirodne proizvode i uviđaju na koji način oni deluju na kožu, kosu, zdravlje u globalu. Ovog puta jedan od popularnih trendova je trljanje lica korom od banane. Ovaj trend je vrlo neobičan, ali čini se da zaista deluje.

Korisnice društvenih mreža gotovo su sigurne da kora banane ima jedinstvena svojstva koja usporavaju starenje kože i pomaže im da izgledaju mlađe. One tvrde da su rezultati svakodnevne upotrebe kore od banane poput pilinga otprilike jednaki injekcijama botoksa čiji je cilj brisanje bora.

Da li kora banane zaista deluje?

Zdravstvene prednosti banana su odavno poznate. One imaju visok sadržaj vitalnih hranljivih materija i smatraju se superhranom. U pitanju je voće bogato kalijumom, vitaminom C, silicijumom koji je veoma važan za proizvonju kolagena. Ovaj element pomaže koži da se obnovi i oslobodi mrtvih ćelija. Rezultat toga je elastičnija, glatkija i ravnomernija koža.

Jedna od korisnica TikToka govorila je o tome kako njena majka, koja je sada u osmoj deceniji, aktivno koristi koru od banane za lice i da joj ona u velikoj meri pomaže da se oslobodi bora i da ujednači ten. Mnoge korisnice TikToka čak kažu da ovaj trik ne koriste samo za lice, već i za celokupnu kožu. Piling korom od banane vlaži kožu i čini je elastičnijom.

Uz sve to, banana sadrži i  antioksidante i aminokiseline koje su potrebne koži i nežnim pilingom moguće je ublažiti nadutost. Veoma je bitno da ovaj trik izbegavaju svi oni koji imaju alergiju na ovo voće.

@isabelle.lux Anti aging banana peel hack! Rubbing an old banana peel on your face before cleansing can naturally exfoliate the skin and reduce wrinkles! This all natural free skincare hack seems too good to be true I’m going to try it for 30 days! #bananapeels #bananapeel #bananapeelsbenefits #skincarehack #ancientskincare #skincaretest #skincare101 #skintok #skinfluencer #skincare2023 ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux

Iako nema naučnih dokaza za ovu teoriju, mnoge žene koje su isprobale ovaj trik kažu da su veoma zadovoljne efektima. Možda nije moguće postići efekat botoksa, ali moguće je da kora banane hidrira i hrani kožu. Mada narodnim lekovima treba pristupati sa rezervom, ovoga puta, ako niste alergični, nemate šta da izgubite.

Jovana Jevtić Ridofranz/ Getty Images Plus