Nega kože oko očiju: Kako sprečiti pojavu bora i podočnjaka?

Pogledajte u čemu krešite kada je u pitanju nega kože oko očiju i probajte u što kraćem roku sve pogrešne korake da ispravite.

by | 28 maja, 2023
nega kože oko očiju

Koža oko očiju je vrlo osetljiva i na njoj se lako stvaraju bore, podoćnjaci, otoci. Potrebno je shvatiti zašto do toga dolazi i kako izabrati proizvode koji vas neće izneveriti. Pročitajte kako izgleda pravilna nega kože oko očiju!

Pogledajte u čemu krešite kada je u pitanju nega kože oko očiju i probajte u što kraćem roku sve pogrešne korake da ispravite.

Kako izgleda pravilna nega kože oko očiju

Krema je obavezna!

Svako od nas ponekad zaboravi da na područje oko očiju nanese kremu. Neki čak to rade i namerno kako bi uštedeli novac i vreme, dajući koži odmor od kozmetike. Međutim, ovo je vrlo opasna navika.

Koža oko očiju je osetljivija i delikatnija nego koža na bilo kom drugom delu lica i tela. Ukoliko je ne budete hranili, hidrirali i štitili kremom, možete vrlo brzo primetiti znakove starenja.

Čak ni nošenje sočiva vam ne sme biti izgovor za preskakanje ovog rituala. Ovi proizvodi dolaze uz dodatne oftamološke testove za razliku od običnih krema za lice, te su pogodni i za one koji nose kontaktna sočiva.

Nega kože oko očiju

puhhha/Getty Images Plus

Nega kože oko očiju: Pogrešan odabir kreme

Obična krema za lice ne zadovoljava potrebe kože oko očiju. Formule kreme koja treba da se nanese oko očiju sadrži dodatne komponente za prevenciju podočnjaka i njihovo uklanjanje, a njihove teksture su prilagođene tanjoj i delikatnoj koži.

Glavni zadaci kreme za negu kože oko očiju su da hidrira, umiruje, zaglađuje bore, štiti kožu i uklanja podočnjake. Za područje oko očiju preporučuju se i gel kreme jer imaju gušću teksturu, ali to ipak zavisi od vaših ličnih želja.

Ne štitite se od sunca?

Tokom sunčanih dana veoma je bitno nositi naočare za sunce i kremu sa SPF zaštitom. Na naočarima za sunce ne treba štedeti jer su one jedno od najefikasnijih sredstava za očuvanje mladosti i lepote. Osim toga, zabluda je da SPF krema treba da se nanosi samo u trenucima kada planirate da se sunčate. Naprotiv, ove zaštitne kreme trebalo bi nanositi prilikom bilo kakvog izlaganja suncu, makar to bila i šetnja po sunčanom danu.

Previše sredstva

Jedna od najčešćih grešaka u toku nege ovog područja jeste nanošenje previše kreme. Višak kreme, posebno ukoliko ga nanesemo uveče,može da dodirne sluzokožu oka i izazove otok. Vaćno je znati da je odgovarajuća količina nege jednaka veličini zrna pirinča.

Nega kože oko očiju: Kada naneti kremu?

Krema za područje oko očiju, kao i krema za lice, ne treba da se nanese neposredno pred spavanje. Kada očistite kožu i nanesete kremu potrebno je da prođe barem 15 minuta, a poželjno je i malo više od toga. Isto pravilo važi i za nanošenje kreme pre šminkanja.

Krema se ne nanosi na područje pokretnog kapka

Ova praksa bi bila loša jer dok trepćete, krema će se sama rasporediti od zigomatične kosti do čitavog područja očne konture. Osim toga, neki sastojci iz kreme mogu sa pokretnog kapka dopreti do sluzokože oka i doprineti neprijatnom osećaju.

Ukoliko ste se pitali kako se pravilno neguje koža oko očiju, nadamo se da smo vam detaljno odgovorili na to pitanje i da je ovaj tekst bio koristan za vas.

Jovana JevtićProstock-Studio/ Getty Images Plus