Urasle dlake: Kako da ih sprečite i uklonite?

by | 6 februara, 2023
urasle dlake

Urasle dlake su često bolne, neprijatne i uporne, zbog čega želimo da ih se otarasimo što je pre moguće. Otrkivamo vam kako da to bezbedno uradite.

Prepoznaćete je po izbočini na koži koja može da izgleda kao velika upaljena bubuljica. Često je bolna, svrbi, otečena je i, složićete se, ne izgleda uopšte lepo. Ipak, postoji način da smanjite njihovu pojavu uz vrlo jednostavne trikove ali i da ih uklonite ako se pojave.

Sve o uraslim dlakama: Kako ih sprečiti i ukloniti?

Zbog čega nastaju urasle dlake?

Urasle dlake često nastaju kada dlačica počne da raste i izbija na površninu ali je nešto „blokira“. Tada se formira čep jer se dlaka uvija u kožu. Obično ih izazivaju mrtve ćelije, uska odeća ili nečistoće koje mogu začepiti folikulu dlake i uzrokovati da ona raste ispod kože, a ne iznad.

Urasle dlake mogu nastati i depilacijom voskom, brijanjem, čupkanjem pincetom, zbog epilatora – nema pravila. Poenta je u tehnici uklanjanja dlačica, pravilnoj pripremi i nezi, a ne u tome čime ih uklanjate.

Obično osobe sa gustom ili kovrdžavom kosom češće imaju urasle dlake ali generalno svi ih možemo imati.

Kako ukloniti urasle dlake?

Urasle dlake obično nestaju same. To znači da većinu vremena ne morate da brinete o njihovom uklanjanju. Ali ako vam duboko urasla dlaka zadaje mnogo problema, bolna je i traje više od nekoliko nedelja, dobra ideja je da se obratite lekaru.

Možete i sami da je uklonite uz pomoć sterilne igle i pincete ali samo ukoliko je ona vidljiva i blizu površine kože. Duboko urasle dlake ne treba da uklanjate sami jer postoji rizik od infekcije, ožiljaka i povreda.

Osim laserskog tretmana uklanjanja, vaš lekar može da vam prepiše i lokalne tretmane kao što su retinoidi, koji pomažu u smanjenju hiperpigmentacije kože i uklanjanju mrtvih ćelija kože. Oni takođe mogu prepisati i steriode za smanjivanje upale i oticanja.

Neki tretmani su još jednostavniji. Umesto da pokušate da ih uklonite iglom i rizikujete neželjene reakcije, možete tretirati ovu regiju tonikom sa AHA kiselinama koji će ukloniti mrtve ćelije i olakšati da dlačica izbije na površinu.

Kako sprečiti urasle dlake?

Možda nećete uspeti da sprečite baš svaku uraslu dlačicu ali sigurno ćete smanjiti njihovu pojavu.

Uklanjajte dlačice nakon tuširanja: Pre brijanja ili depilacije, obavezno se istuširajte jer će topla voda omekšati kožu, otvoriti pore i olakšati uklanjanje dlačica.

Koristite piling: Redovno koristite nežni piling koji će ukloniti mrtve ćelije kože koje bi mogle da zapuše pore ili folikule dlake. Dva puta nedeljno je i više nego dovoljno.

Razmislite o kiselinama: AHA kiseline takođe uklanjaju mrtve ćelije kože ali još bolje nego mehanički piling, pa su idealno rešenje ako vam dlake često urastaju. Kiseline takođe deluju i protiv hiperpigmentacija na koži.

Koristite kremu ili gel za brijanje: Kada se brijete, prvo nanesite gel, kremu ili bar gel za tuširanje ili regenerator. Ovo olakšava uklanjanje dlačica jer omogućava da brijač klizi.

Izaberite pravi brijač: Koristite oštar brijač sa bar tri oštrice i neka vam pokreti budu u pravcu rasta dlačica. Ovo može smanjiti iritaciju i pojavu uraslih dlaka.

Hidrirajte kožu: Neka vaša koža glatka i negovana tako što ćete je redovno hidrirati buterom ili losionom za telo.

I za kraj, kako im stati na put?

Većina uraslih dlaka će se povući prilično brzo ako ih ostavite na miru. Međutim, ako vas zaista muči ili traje više od nekoliko nedelja, zakažite pregled kod svog lekara. Nekada nije vredno rizika da ih uklonite sami jer možete izazvati infekciju ili ožiljak. A veliki procenat uraslih dlaka prolazi sam od sebe.

Miljana MomirovićRidofranz/GettyImagesPlus