Celulit – ne može magijom da nestane, ali i za njega ima rešenje

by | jun 24, 2020
celulita

Mnogo toga utiče na pojavu celulita – genetska predispozicija, poremećaj rada hormona, loša cirkulacija, pogrešan način ishrane, preterano konzumiranje soli, šećera i alkohola, kao i predugo sedenje, pušenje, stres…

Kao što znamo, ne postoji magičan način da se ukloni celulit, jedini način je da delujete s više strana istovremeno, odnosno da promenite način života. (Pročitaj: Anticelulit dijeta: Jelovnik za pet dana)

Faze celulita

Postoje četiri faze celulita

Članak se nastavlja posle reklama

– Prvu fazu karakteriše koža nalik pomorandžinoj kori. Ovaj celulit biće vidljiv kad kožu uštinete, a nastaje kao posledica gojaznosti.

– U drugoj fazi celulita dolazi do oštećenja ćelija i stvaranja potkožnih čvorića. Celulit postaje vidljiv golim okom, ali još uvek može uspešno da se leči.

– U trećoj fazi, međućelijska razmena se još teže sprovodi, što ugrožava normalan protok kiseonika u tkivu. U ovoj fazi mora ozbiljno da se krene s merama borbe protiv celulita.

Članak se nastavlja posle reklama

– U četvrtoj fazi celulit je najizraženiji. Tada je celulit teže ukloniti i samo lečenje traje mnogo duže.

Kako se najefikasnije rešiti celulita?

Vežbanje

Članak se nastavlja posle reklama

Pored zdrave ishrane, vežbanje predstavlja najbolji način za regulisanje celulita. Potrebno je da svakodnevno upražnjavate neku aerobnu fizičku aktivnost, kao što je trčanje, vožnja bicikle, plivanje… (Pročitaj: Jednostavne, jeftine i praktične metode koje staju celulitu na put… Bez muke!)

Kućna hidroterapija

Članak se nastavlja posle reklama

Hidroterapiju možete raditi i sami sebi kod kuće. Napunite kadu vodom, u nju dodajte anticelulit ulje po izboru i masirajte svoje telo snažnim mlazom vruće vode, od stopala pa naviše, a zatim mlazom hladne vode. Sve ovo ne bi trebalo da traje duže od pet minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rosie HW (@rosiehw) on

Članak se nastavlja posle reklama

Ishranom protiv celulita

Bez zdrave ishrane, ako želite da se rešite celulita, nećete ništa uraditi. Pijte što više vode i zelenog čaja, koji sadrži kofein i teobromin te ubrzava metabolizam.

Vitamin C – Istraživanja su pokazala da vitamin C snižava nivo masnoće u krvi, ojačava krvne sudove i vezivno tkivo. Obogatite ishranu vitaminom C.

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamin B6 – Pomaže jačanje vezivnog tkiva i deluje kao prirodni diuretik. Ima ga u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, ribi, bananama i piletini.

Antioksidansi – Hrana puna antioksidansa neutrališe slobodne radikale i pomaže regeneraciju oštećenog tkiva, odnosno delova kože sa celulitom. (Pročitaj: Da li vam više odgovaraju anticelulit kreme koje greju ili one koje hlade?)

Voda – Ne pokušavajte da se rešite celulita ako niste spremni da konzumirate dovoljno vode.

Članak se nastavlja posle reklama

Aanticelulit masaža

Anticelulit masažu najbolje je praktikovati kad su mišići u relaksiranom stanju, najbolje nakon kupanja ili tuširanja toplom vodom.

Masaža će ubrzati i poboljšati cirkulaciju i limfnu drenažu dela tela koji se tretira. Kada počnete s masažom, koristite grublje pokrete stiskajući i štipajući deo s celulitom, a na kraju završite s laganim, nežnim pokretima.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako bi rezultati bili vidljivi za što kraće vreme, koristite i neki anticelulit preparat.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images