Prirodne alternative za sredstvo za skidanje šminke

by | maj 10, 2014

Kada vam ponestane sredstva za skidanje šminke, ili ako imate osetljivu kožu koja na njih burno reaguje, problem ćete rešiti tako što ćete od namirnica iz svoje kuhinje sami napraviti sasvim prirodna, ali delotvorna sredstva za skidanje šminke.

woman-makeup-remover-625

Najpopularnija namirnica za skidanje šminke je mleko, ali može biti i jogurt. Mleko, kao spoj vitamina i proteina, hrani kožu i čini je mekanom, pa je savet da uveče komadićem vate natopljenim u mleko očistite lice. Postupak ponovite barem dva puta, pa kožu isperite mlakom vodom. Ako imate suvu kožu, onda koristite punomasno mleko, za normalnu delimično obrano, a za masnu obrano mleko. Takođe, odlično sredstvo za čišćenje lica od šminke dobije se mešanjem mleka i čaja od mente. Postoji i druga opcija: vatu namočite mlekom, iscedite je, a onda na nju nakapajte malo suncokretovog ulja. Očistite lice i isperite ga mlakom vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Druga najpopularnija namirnica za skidanje je maslinovo ulje. U njega umočite vaticu, njom pređite preko kapaka i nakon dva minuta uspećete da skinete i najjaču maskaru ili bilo koji drugi vodootporni proizvod sa područja oko očiju. Maslinovo ulje je prepuno antioksidansa i vitamina A i E, pa već nakon nekoliko dana skidanja šminke s ovim uljem mogli biste da primetite da vam je deo ispod očiju osvežen i da su podočnjaci postali bleđi i manje uočljivi. Objašnjenje za ovo je logično: ulje hidrira kožu, a podočnjaci su uglavnom problem suve kože.

Za skidanje senke, maskare i olovke za oči osim maslinovog ulja možete koristiti i kokosovo ulje, koje je takođe odličan prirodni odstranjivač šminke. Malu količinu ulja stavite na komadić vate i prislonite na kapak, vodeći računa da ulje ne uđe u oči. Držite vatu dvadesetak sekundi na kapku i nežno obrišite ostatak šminke.

Uz ova dva ulja za skidanje šminke, pogotovo ako imate osetljive oči i nosite kontaktna sočiva, koristite susamovo ili bademovo ulje. Ovo drugo spada u dobre losione za čišćenje lica, pa ga pre spavanja namažite na lice, vrat i dekolte, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa ulje skinite vatom natopljenom čajem od kamilice ili ružinom vodicom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako sa usana želite da skinete ruž i pritom da ih ne isušite, nanesite kapljicu ruzmarinovog ulja, što će omekšati ruž pa ćete ga lako skinuti komadićem gaze ili krajem nežnog peškira za lice. Za skidanje šminke možete koristiti i kombinaciju tri ulja: kašiku ricinusovog, kašiku maslinovog i dve kašike ulja uljane repice. Mešavinu nanesite na komadić vate i laganim pokretima skinite šminku.

Možete isprobati i ovo: pomešajte dve kašike ulja kanole (biljno ulje, posebno uzgojene uljane repice koje umiruje kožu, sprečava zapaljenja i neguje kožu) i kašiku maslinovog ulja. U ovu mešavinu umočite komadić vate, njime pređite preko kapaka i trepavica kako biste uklonili šminku i lice umijte hladnom vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Magazin.net.hr

Tagovi: