Probudite se vedri i čili!

by | jun 2, 2009


Da li se ujutro osećate umorno, čak i posle osam sati sna? Eksperti tvrde da naše ponašanje pre odlaska u krevet, kao i nakon buđenja, direktno utiču na to kako se osećamo kada otvorimo oči. Zato ignorišite neprijatan zvuk budilnika i primenite ove trikove…

lepota i zdravlje san lepota budjenje saveti

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pre odlaska na počinak..

1. Sinhronizujte satove! Naš biološki sat radi u ciklusima od 90 minuta, a kvalitetan noćni san podeljen je na četiri ili pet ciklusa. Ukoliko ustajete u sedam ujutro, onda lako možete da izračunate kada treba uveče da legnete, računajući četiri-pet intervala od po sat i po.

2. Isključite mobilni telefon! Švedski i američki naučnici nedavno su dokazali da mobilni telefon emituje radijaciju koja blokira mozak da dospe u stanje „delta sna“ (stanje koje omogućava osećaj potpunog odmora).

Članak se nastavlja posle reklama

3. Odredite pravo vreme za tuširanje… Oko deset sati uveče unutrašnja temperatura tela prirodno pada, što je signal za mozak – da počne da oslobađa hormon melatonin. Kupanje/tuširanje sat i po pre odlaska na spavanje simulira ovaj pad temperature, što ubrzava ulazak u „delta fazu“.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kada se probudite…

1. Nemojte ponovo da zaspite! Tako ćete započeti novi ciklus sna od devedeset minuta, a nakon (naglog) buđenja duže ćete biti pospani i letargični. Umesto toga, na zvuk budilnika ustanite iz postelje i – pravac na tuširanje!

Članak se nastavlja posle reklama

2. Pijte sok od pomorandže umesto mleka! Tokom noći pada nivo šećera u krvi i tečnosti u organizmu, što su ključni faktori koji uzrokuju jutarnju slabost i usporenost. A budući da je sok od pomorandže sadrži ugljene hidrate, eliminisaće ovaj osećaj za manje od deset minuta.

3. Jedite meso i povrće! Nedostatak gvožđa uzrokuje nemiran san, često ustajanje, čak hodanje u snu. Zato je najbolje da uzimate gvožđe kao dodatak ishrani (uz konsultaciju sa lekarom), ili da povećate unos zelenog lisnatog povrća i crvenog mesa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šta se dešava dok spavamo?

23.00 Kada legnemo u krevet, snižavaju se telesna temperatura i nivo kortizola u organizmu (što uzrokuje pospanost), mišići se opuštaju, a mozak počinje da oslobađa melatonin.

Članak se nastavlja posle reklama

23.15 Počinje prva faza, koja se naziva „tihi san“, a karakterišu ga kratki i dinamični moždani talasi. U drugoj fazi sna javljaju se kratki intervali električne aktivnosti mozga, koji održavaju stanje opuštenosti.

23.30Tokom prelaska iz druge u treću i četvrtu fazu sna, moždani talasi postaju dugi i usporeni. Što je talas duži i sporiji, time je san dublji. U tom trenutku, oko 40% uobičajenog dotoka krvi u mozak preusmerava se u mišiće radi obnavljanja energije i tkiva.

00.30 Nakon ulaska u REM fazu, krvni pritisak se snižava, i to svakih 90 minuta – to je faza u kojoj sanjamo.

Članak se nastavlja posle reklama

07.00 Pred buđenje, temperatura, krvni pritisak i nivo kortizola počinju da rastu, povećava se frekvencija moždanih talasa i ubrzava se rad srca. To znači da je san u ovoj fazi lak i površan, što nam pomaže da ustanemo sveži.

 

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Profimedia

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: