Starenje kože lica: Vrste starenja i kako ih usporiti!

by | novembar 17, 2022
Starenje kože lica

Starenje kože lica zavisi od mnogih faktora: starosti, genetike, loših navika, pa čak i navika u ishrani. Odupreti se ovom kaleidoskopu faktora je teško, ali je moguće. U nastavku vam otkrivamo kako da usporimo tok starenja.

Prve bore mogu se pojaviti i sa 25 godina, 20, pa čak i sa 17 ─ danas je to već normalna pojava. Mimične bore su prve promene na koži, koje se primećuju uglavnom u gornjoj trećini lica (područje oko očiju i čelo) usled preterano aktivnih izraza lica. Ekspresijske bore mogu da se pojave ranije ako se mnogo smejete i žmirite, stalno ste zaokupljeni nečim i često se mrštite (vertikalni nabor između obrva), previše ste emotivni i volite da se „igrate“ sa obrvama ( horizontalne bore na čelu).

Sa godinama, mimične bore se „utiskuju“ u kožu, postaju dublje i ne nestaju čak ni uz opuštanje mišića. Ne možete se potpuno zaštititi od njih, ali možete odložiti pojavu brazda na koži lica. Pored emocionalne samokontrole (treba da pratite izraz lica, kao i držanje!), injekcije botulinum toksina su dobra pomoć. Ubrizgani lek (najčešće je to američki „botoks”, francuski „disport” ili nemački „kseomin”) duže vreme (od 4 do 6-8 meseci) opušta određene potkožne mišiće, sprečavajući da se kontrahuju. Uprkos činjenici da je postupak prilično brz i bezbolan: kozmetolog treba da izabere dozu i odredi oblasti primene leka, u zavisnosti od anatomske strukture i aktivnosti mišića.

Članak se nastavlja posle reklama

Sa godinama, statične bore se pridružuju mimičkim borama. Izjava „ne dozvolite da se pojave mimičke bore i nećete patiti od statičnih” nije sasvim tačna. Ova vrsta bora ne zavisi od izraza lica – mehanizam njihovog formiranja je mnogo komplikovaniji i povezan je sa promenama tokom prirodnog starenja. Nepovoljni faktori ritma savremenog života pomažu radu biološkog sata: hormonske fluktuacije, loša ekologija i loše navike, sezonski faktori, pogrešna nega kože itd. Statične bore dodaju umoran izgled našem licu: uglovi usana su spušteni, nazolabijalni nabori se iscrtavaju, formiraju se druga brada i neestetski obrazi, jagodice „padaju“, a oval lica kao da klizi nadole. Statičke bore imaju različite dubine: od površinskih brazdi do dubokih nabora. Ali ima i dobrih vesti: uz dodatnu negu i pažnju, moguća je delimična reinkarnacija statičnih bora u mimičke. Zaista ih je moguće učiniti manje uočljivim.

Uprkos istom ishodu, svi različito starimo. Stručnjaci razlikuju pet glavnih tipova, prema kojima promene vezane za uzrast remete izgled naše kože.

Starenje kože lica- vrste, uzroci i nega

„Umoran“ tip starenja

Smatra se najfiziološkijim: mišićni tonus kože postepeno se smanjuje, ten postaje monoton i siv, dolazi do blagog otoka tkiva, pojavljuju se mekani nazolabijalni nabori, a uglovi usta se lagano spuštaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta pokušati?

Plazmolifting je anti-age ritual zasnovan na mehanizmu samopodmlađivanja kože. Sopstvena plazma kože joj pomaže da se oporavi na ćelijskom nivou. Nakon uzorkovanja i prečišćavanja venske krvi specijalnom tehnikom, prvo se „priprema“ plazma, zasićena aktivnim supstancama u centrifugi (ne više od 10-15 minuta), a zatim se ubrizgava pod kožu i počinje da aktivno stimuliše vezivno tkivo. Time ćelije snažnije sintetišu kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Fino naborani tip starenja

Najčešće se nalazi kod mršavih žena i odlikuje se, pre svega, dehidracijom kože. Na suvoj koži, kao na pergamentnom papiru, brzo se pojavljuju male bore (prvenstveno u periorbitalnom regionu). Istovremeno, mišići su u dobrom tonusu, tako da tkivo „ne opada“.

Šta pokušati?

Članak se nastavlja posle reklama

Mezoterapija i biorevitalizacija su metode za sprečavanje preranog starenja kože pomoću mikroinjekcija hijaluronske kiseline i „koktela” na njenoj bazi. Sa godinama, sadržaj hijaluronske kiseline u koži se smanjuje, pa je nakon 30-35 godina potrebno dopuniti njene rezerve. „Hijaluronka“ pomaže koži da obnovi optimalni balans vode, zaustavljajući venenje.

Starenje kože lica- deformacija

Tipično je za žene jače građe i sklonosti ka prekomernoj težini. Tako stari koža sa izraženim potkožnim masnim slojem. Oval lica se menja sa godinama, a meka tkiva postaju mlohava i „opuštena“, formirajući duboke nabore i nabore.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta pokušati?

Vektorski lifting je vrsta konturisanja kada se fileri ubrizgavaju pod kožu prema posebno planiranom obrascu. Injekcije se prave „kanalno“, tj. duž određenih linija i pod određenim uglom nagiba. Kao rezultat, koža je zategnuta u pravom smeru, a „spuštene“ linije se vraćaju na svoja mesta.

Prevremeno starenje: 8 uticaja iz okoline koji vam uništavaju kožu

Članak se nastavlja posle reklama

Mišićni tip starenja

U pitanju su karakteristična svojstva kože stanovnika jugoistočne i centralne Azije, Kine, te Japana. Imaju dobro razvijene mišiće lica i, istovremeno, potkožna mast je blago izražena. Prvi znaci starenja na licu javljaju se prilično kasno, a koža dugo zadržava elastičnost i jasan oval lica.

Šta pokušati?

Konturiranje i volumetrijsko modeliranje su postupci za uvođenje filera (injekcionih gel preparata na sintetičkoj ili prirodnoj osnovi) ispod kože kako bi se nadoknadio izgubljeni volumen. Fileri se ubrizgavaju u različite slojeve kože i na taj način rešavaju različite probleme: pomažu u brisanju dubokih bora, uklanjanju „urona“ ispod očiju i formiranju jagodičnih kostiju.

Starenje kože lica- kombinovani tip

Prepoznaje se po početnim znacima „umora“ na licu, koji se dodatno upotpunjuju karakterističnim crtama drugih vrsta starenja. Ovo je ujedno i najčešći tip starenja kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta pokušati?

Threadlifting („podizanje nitima“ ili „3D modeliranje“) je neka vrsta alternative hirurškom „faceliftingu“. Postupak se sastoji u uvođenju tankih niti od različitih materijala (sintetičkih ili prirodnih) ispod kože. Niti, takoreći, podižu, zatežu i fiksiraju tkiva koja su opuštena sa godinama, pomažući da se ponovo stvori okvir ovalnog lica i izglade bore.

Lepota i zdravljetransurfer/iStcok/Getty Images Plus via Getty Images