Svetlosna terapija održava LEPOTU

by | februar 22, 2010

Svetlosna terapija je metod koji se primenjuje u estetskoj i medicinskoj kozmetici, a upotreba svetlosnih zraka u terapeutske svrhe datira iz drevnih vremena.

Svetlosna terapija

Egipćani se prvi lečili svetlom
Još pre nekoliko milenijuma su ljudi shvatali da postoji prirodna, jaka i neposredna veza između svetlosti i bioloških procesa u organizmima živih bića, na šta ukazuje podatak da je u starom Egiptu sunčeva svetlost korišćena u medicinske svrhe. Nešto kasnije, u antičkoj Grčkoj, Hipokrat je opisao uticaj sunčevih zraka u lečenju nekih organskih poremećaja i bolesti – metod je poznat kao helioterapija.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Svetlost, i to na tačno određenim talasnim dužinama svetlosnog spektra, pozitivno utiče na metabolički status tkiva tako što ubrzava energetske procese unutar ćelije i stimuliše njenu regeneraciju, prenosi medicinski sajt Stetoskop.

 

Energetski status svake ćelije prvenstveno zavisi od prisustva hemijskog jedinjenja, najvažnijeg energetskog rezervoara, adenozin-tri-fosfata (ATP).

Članak se nastavlja posle reklama

 

Svetlosna terapija

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pobiljšava cirkulaciju
Brojna naučna istraživanja u oblasti svetlosne terapije su pokazala da svetlost stimuliše proizvodnju ATP unutar ćelije i poboljšava lokalnu cirkulaciju pomažući snabdevanje tkiva hranljivim materijama i eliminaciju štetnih, što dovodi do ubrzane obnove tkiva i njegove revitalizacije.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Na taj način svetlost utiče na imunitet kožnog tkiva i stimuliše organizam u borbi protiv raznih oblika inflamatornih (zapaljenskih) reakcija kože.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Primena svetlosne terapije u medicini podrazumeva postojanje veštačkog izvora svetlosti koji emituje zrake vidljivog ili nevidljivog spektra – ultraljubičasta (UV) i infracrvena svetlost (IR).

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tako izolovani, svetlosni zraci prodiru kroz kožu u tkivo na koje utiču na različite načine, zavisno od same talasne dužine izazivajući željene efekte.

 

Svetlosna terapija

Članak se nastavlja posle reklama

I boje leče
U okviru svetlosne terapije postoji i primena boja, pri čemu svaka boja poseduje određeni stimulans. Boje koje se koriste u svetlosnoj terapiji u sauni su plava, crvena, žuta i zelena.

 

Plava boja ima hladnu svetlost, smirujuću i opuštajuću, idealnu za sanjarenje i nalaženja sebe samog.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Crvena svetlost podstiče na uzbuđenje, snagu i prijatan osećaj zraka koji donose toplotu, daje životnu snagu, aktivira životni duh i prijatno prenosi toplotu.

 

Žuta boja podseća na sunčane zrake koji donose svežinu, veselje i oduševljenje, rasteruje mračne misli i pruža opuštanje i slobodu tela.

Zelena boja nas približava prirodi, daje nam osećaj svežeg šumskog vazduha, opušta živce, idealna je boja za opuštanje i namenjena je za odmor i „isključenje“ od svega.

 

(Tanjug)

Tagovi: