Zaštitite se od sunca pomoću ovih namirnica

by | jun 19, 2012

Zaštita od sunca ne mora da bude samo spoljašnja. Konzumiranjem određenih namirnica koje su bogate antioksidansima povećavate svoj zaštitni faktor i iznutra.

Biljke proizvode različite antioksidanse kako bi zaštitile svoja tkiva i ćelije od oštećenja zbog izlaganja vrućini, svetlosti, atmosferi i drugim spoljašnjih uticaja. Kada hranom unosimo te antioksidanse biljnog porekla, od negativnih spoljnih uticaja štitimo ćelije celog tela, uključujući i našu kožu. Ove namirnice, pogotovo one intenzivne boje, pomažu u smanjenju oštećenja na koži nastalih uslijed izlaganja štetnom UV zračenju.

Paprike

Crvene, zelene, narandžaste i žute paprike svoju boju duguju prirodnim pigmentima – kartenoidima, antioksidansima koji  pomažu u stvaranju vitamina A i štite ćelije kože jačajući lipidne membrane koje ih okružuju.

Šargarepa

Zbog visokog sadržaja beta-karotena, antioksidansa koji dokazano deluje u zaštiti kože od štetnog uticaja ultraljubičastih zraka, konzumacija šargarepe štiti kožu za vreme izlaganja suncu.

Dinja

Dinje takođe duguju svoju intenzivnu boju zaštitnim pigmentima karotenoidima. Osim što je vrlo ukusna, dinja učinkovito štiti naš organizam od sunca.

Paradajz

Prirodni antioksidans, pigment likopen, daje karakterističnu crvenu boju zrelom paradajzu. Ovaj antioksidans poznat je po zaštitnom delovanju na prostatu i smanjenju rizika od razvoja raznih bolesti ove žlezde. Kao i drugi antioksidativni sastojci hrane, likopen takođe štiti ćelije kože za vreme izlaganja suncu.

Lubenica

Lubenica takođe obiluje likopenima, koji su zaslužni za njenu crvenu boju. Osim što pružaju osveženje za vreme letnih vrućina, rehidriraju telo, štite i rashlađuju i ćelije kože kad im je to najpotrebnije.

Kakao

Kakao je nakon vode verovatno najzdraviji sastojak kojeg možete staviti u usta. Sadržava 712 različitih jedinjenja od kojih većina ima antioksidativno delovanje i pomaže u zaštiti od sunca. Flavonoli u kakau pružaju učinkovitu zaštitu srca, smanjuju rizik od srčanog udara i regulišu krvni pritisak. Isti sastojci pomažu u jačanju ćelija kože.

Plavo i ljubičasto bobičasto voće

Ljubičasti pigment antocijanin koji sadrže borovnice, vrna ribizla, brusnice, kupine i maline, jedan je od najmoćnijih prirodnih sastojaka za zaštitu celog organizma. Pomaže u smanjenju rizika od mnogih hroničnih i degenerativnih bolesti i pružaju odliičnu zaštitu od sunca.

Tagovi: