Najskuplji parfem na svetu: Shumukh The Spirit of Dubai

by | januar 25, 2023
najskuplji parfem

Neki parfemi vrede koliko i ogromne vile pored mora. Nezamislivo zar ne? Međutim, postoji razlog zašto ove cene idu toliko visoko. Na šta miriše najskuplji parfem na svetu i koliko uopšte košta?

Najskuplji parfem na svetu: Koja je cena?

Shumukh bi The Spirit of Dubai je napravljen 2019. godine i prodat za oko 1,3 miliona dolara. Bočica je ukrašena sa 3571 svetlucavim dijamantom, topazom i biserima. Ipak, to nije sve! Na bočici se takođe nalazi i 2479, 26 grama zlata i 5892,88 grama srebra! Miris je skladišten posudi od 3 litre u posudi od murano stakla na posebnom postolju i raspršuje se pomoću mehanizma na daljinsko upravljanje koji se može podseiti na bilo koju visinu. Upravo ovi svi detalji učinili su da se parfem nađe u Ginisovoj knjizi rekorda za čak dve stvari. U pitanju su: „Najviši miris na daljinsko upravljanje“ i  „Najviše dijamanata na bočici parfema“.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajn bočice

Koncept mirisa razvio je UAE predsednik i glavni parfimer grupe kompanija „Nabeel Perfumes“, Asghar Adam Ali. U kreiranju su učestvovali i poznati majstori iz Italije, Francuske i Španije. Ideja dizajna bočice je da se figurativno ispriča priča o Dubaiju tokom sedam vekova. Zbog toga je gornji deo boce ukrašen sa sedam figurica koje predstavljaju simbole emirata: biseri, sokoli, konji, ruža, luksuz, arapsko gostoprimstvo i status Dubaija kao „grada budućnosti“.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako miriše najskuplji parfem na svetu?

Kreatori tvrde da je za razvoj formule bilo potrebno tri godine i skoro 500 testova parfema. Sastojci parfema su amber, sandalovina, mošus, indijski agar, turska ruža, pačuli, ilang-ilang i tamjan. Procenjuje se da se miris zadržava na koži duže od 12 sati. Ovaj miris predstavlja uniseks miris sa karakterističnim notama gde pri prvom mirisu preovladava turska ruža, a zatim sadalovina.

Članak se nastavlja posle reklama

Naravno, ovako skup parfem je pravo umetničko delo. Dakle, najskuplji parfem na svetu nije ni namenjen za masovnu upotrebu. Osim ako niste vlasnici ogromne svote od 1,3 miliona dolara koje možete da izdvojite za ovaj parfem, onda nam ostaje da maštamo o skupom mirisu. Naravno, parfemi sa sličnim sastojcima su dostupni i kod nas, pa možda, za utehu, i oni dolaze u obzir.

stefanamer/GettyImagesPlus