Put u Budimpeštu sa decom: Evo kako isplanirati porodično putovanje u prestonicu Mađarske!

by | 2 februara, 2023
Put u Budimpeštu sa decom

Put u Budimpeštu sa decom vam, iako možda ne zvuči tako, može doneti pregršt zabavnog sadržaja, ako znate gde i šta da tražite. Naš vodič će vam u tome pomoći. 

Glavni grad Mađarske, Budimpešta, je odlično mesto za putovanje sa decom. Lako je kretati se kroz grad sistemom javnog prevoza i ima mnogo mesta gde deca mogu da uživaju. Ali ne samo to, Budimpešta je sjajno mesto i za roditelje a mnoge aktivnosti su namenjene baš za porodicu.

Budimpešta je grad, kao i mnogi, razdvojen rekom- čuvenim Dunavom. Brdski deo je Budim, na zapadnom delu, a ravničarski deo je Pešta, na istoku. To je jedan od retkih gradova na svetu koji ima svoje termalne izvore.

Dakle, kako izgleda put u Budimpeštu sa decom?

Grad ima šta da ponudi kada su porodična putovanja u pitanju. Napisali smo ovaj kompletan turistički vodič za porodični odmor u Budimpešti kako bismo vam pomogli da maksimalno iskoristite sve prednosti grada, Ali, samo zato što je ovaj post napisan za porodice, ne morate da imate decu da biste posetili i uživali u mestima koja smo spomenuli.

Ovo su neverovatna mesta za posetu i za solo putnike, par ili grupu. Vodimo vas kroz najbolje atrakcije, parkove i igrališta, hotele i mesta za boravak.

Plan puta u Budimpeštu- dan 1

Lančani most (Széchenyi lánchíd)

Iskoristite dan da otkrijete brdoviti deo grada (Buda) i pređete Lančani most na putu do Budimskog zamka. Ovo dobro poznato obeležje je teško propustiti. Lančani most je bio prvi stalni kameni most koji je povezivao Peštu i Budim. Posebno je zapanjujuć noću sa svojim svetlima. Verovatno ćete ga preći nekoliko puta tokom svog boravka u glavnom gradu Mađarske

Budimski zamak

Budimski zamak je definitivno jedna od 10 najboljih stvari koje treba videti u Budimpešti. U pitanju je istorijski dvorac i kompleks mađarskih kraljeva. Smešten na vrhu Budimskog brda, do njega možete doči javnim prevozom ili peške.

Srednjevekovni barokni Buda dvorac, Foto: emicristea/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Alternativno, možete ići žičarom, od Lančanog mosta pa sve do vrha Budimskog zamka. Ovo vas vodi ispred kancelarije predsednika Republike Mađarske, koja je pod strogom stražom. Odavde imate odličan pogled nizbrdo na most i reku.

Istorijski muzej Budimpešte

Srednjovekovni kraljevski zamak u Budimu i kvart Budimski zamak su domaćini brojnim muzejima. Jedan od njih je Istorijski muzej Budimpešte, ali u okolini možete posetiti i Vojnoistorijski muzej, Apotekarski muzej i Mađarsku nacionalnu galeriju. Osim ako niste zaraženi muzejskom gronicom, najbolje je da odaberete samo jedan.

Kada je u pitanju Istorijski muzej južnom krilu Budimskog zamka., ulaz se plaća, ali možete dobiti besplatan ulaz sa karticom za javni prevoz. Izložbe se fokusiraju na istoriju Budima i Pešte staru dve hiljade godina.  A u ovom muzeju postoji i prostor gde deca u kojem i deca mogu da budu kreativna.

Ribarski bastion

Od Budimskog zamka možete prošetati do Ribarskog bastiona, koji je takođe jedna od glavnih atrakcija Budimpešte. Prvo, pogled na veličanstvenu zgradu parlamenta (treću po veličini na svetu, a svakako i jednu od najlepših) oduzima dah.

Put u Budimpeštu sa decom

Bastion Foto: Gooddenka/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Drugo, sam Bastion (koji se nalazi u blizini Matije crkve), sagrađen između 1895. i 1902. godine za proslavu 1000 godina mađarske države, je neverovatan komad arhitekture.  Pored se nalazi i mala zelena površina koja je takođe dobra da pustite decu da isprazne energiju.

Put u Budimpeštu sa decom- dan 2.

Széchenyi termalne vode

Iak sa budimpeštanskom karticom možete besplatno da odete u neko od manjih kupatila  (Lukács banja), najveća je svakako termalna banja Sečenji. Postoji 21 otvoreni i zatvoreni bazen i sve vrste drugih wellness usluga (saune, pedikir itd.). Kažu da voda ima lekovitu moć, ali nemojte je piti.

Ako želite da idete u kupališta u Budimpešti, zima je odlično vreme za posetu. Bazeni napolju su odlični – para se diže iz tirkizne vode i kada je napolju hladno, a temperatura vode od 38 stepeni Celtijusa je sve što vam treba. Postoji čak i protočni deo na spoljnom bazenu i fontanama.

Gradski park Budimpešta

Terme Sečenji nalaze se u uglu gradskog parka, koji je ujedno i najveći park u Budimpešti. Ima mnogo zelenih površina i atrakcija koje treba videti, plus igralište koje se nalazi pored jezera, sa toboganima, drvenim dvorcima i barovima, što je odlično za decu. Jezero se leti koristi za vožnju čamcem, ali zimi postaje klizalište koje je odlično za celu porodicu.

Dvorac Vajdahunjad

U okviru Gradskog parka nalazi se i dvorac Vajdahunjad (Vajdahunyad vára), replika istoimenog transilvanijskog zamka. Tamo možete pronaći statuu Anonimusa, odavanje počasti ovom bezimenom mađarskom pripovedaču.

Foto: prill/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Anonimusov rad pruža informacije o mađarskoj istoriji u srednjem veku, ali su njegove priče potpisane kao „beležnik najslavnijeg kralja Bele“, što je otežavalo njegovu identifikaciju.

Trg heroja

Sledeći na listi je Trg heroja koji je takođe bio impresivno arhitektonsko delo sa Sedam poglavica Mađara, a okružen je Muzejom lepih umetnosti i Palatom umetnosti. Ako se uputite ka Gradskom parku u Budimpešti, ovde ima dovoljno posla za bar par dana!

Plan putovanja u Budimpeštu- dan 3.

Citadela i planina Gelert

Odavde se pruža vrhunski pogled na ceo grad. Definitivno jedna od najboljih stvari koje treba uraditi za decu u Budimpešti, jer ima prostora za trčanje i ne liči na razgledanje.

Zgrada mađarskog parlamenta

Duž reke nalazi se čuvena zdrada Parlamenta, a oko nje trg Kossuth, sa prelepim travnjakom i statuama. Ono što je dobro ovde jeste što nema puno saobraćaja, te deca mogu nesmetano da se igraju.

Ostrvo Margaret (Margit Siget)

Margaretino ostrvo je javna površina usred Dunava koja pruža mirne zelene površine, bašte i zabavu u srcu užurbane Budimpešte.

Put u Budimpeštu sa decom

Zalazak sunca na ostrvu Foto: Amrendra Anupam/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Sa obalom je povezan sa dva mosta, a do njega se može doći tramvajem ili peške.

Kopaszi vrt (Kopaszi Gat)

Kopaszi Gat je zeleno poluostrvo dragulja savršeno za porodične programe. Ima peščanu plažu odličnu za igru, mnogo mesta za piknik, igrališta i porodične restorane sa prekrasnim pogledom. To je popularno područje za aktivnosti na otvorenom kao što su biciklizam i kajak.

Put u Budimpeštu sa decom- Dečji program

Olimpija Park

Park Olimpija je bio divan dragulj koji na obali Dunava na putu do Margaretinog ostrva od zgrade parlamenta. Igralište je divno, a bašta, fontane i klupe čine savršeno mesto za opuštanje između razgledanja. Postoji olimpijski prsten ofarban u boje mađarske zastave i ploče sa imenima osvajača medalja sa prethodnih Olimpijskih igara. Sjajna oblast okrenuta ka reci.

Trg slobode (Szabadsag ter)

U neposrednoj blizini zgrade parlamenta, ovo je dobro održavana zelena površina sa lepim igralištem i spomen obeležjima Sovjetima i žrtvama holokausta. Trg je okružen mnogim lepim zgradama. Nalazi se na odličnoj lokaciji, ima interaktivnu fontanu i restorane u blizini.

Put u Budimpeštu sa decom

Trg slobode Foto: StreetFlash/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Gradski park (Varosliget)

Gradski park kao što je pomenuto je najveći park u gradu sa mnogo toga za videti. Zato svakako odvojite malo vremena da prošetate i posetite obližnje atrakcije i pustite decu da uživaju u prostoru i igralištima.

Park Milenariš

Park Milenariš (Millenaris) u Budimpešti je kulturno mesto koje nudi razne aktivnosti za decu, uključujući izložbe, koncerte, igralište i programe za decu tokom cele godine, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Zold Peter Folktale je igralište u Budimpeštanskom tematskom parku koje se takođe nalazi u Budimskom parku Millenaris. sadrži razne igračke zasnovane na likovima iz mađarske narodne priče Zold Peter. To je takođe lokacija popularne Palate čuda i igraonice Millipop.

Igralište „Čerka-firka“ (Cerka-firka)

Na vrhu brda Gelert, igralište Čerka-firka je uzbudljivo područje za decu svih uzrasta. Ukrašena je ogromnim šarenim olovkama koje čine osnovu ove teretane u džungli za decu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @zsszilard

Ima ljuljaške, šipke, točak i druge aktivnosti kao što je mini gumenu trampolinu u zemlji. Posetioci takođe mogu da nauče o reciklaži i procesu kompostiranja na putu „korisnog otpada“.

Palata čuda

Palata čuda je stalna izložba parka Milenaris. To je naučno interaktivno igralište koje objašnjava fizička „čuda“ na zabavan način. Palata čuda je omiljena među decom i članovima porodice. To je odlična turistička aktivnost za decu, ovde nikome nije dosadno.

Fabrika Millipop Smile (Millipop Mosoligiar)

Millipop igraonica je zabavno mesto u Budimpešti za porodice. Sa svojom centralnom lokacijom u parku Millenaris, to je odlično mesto za odvođenje dece u kišnim danima. Pruža niz zabavnih aktivnosti za decu svih uzrasta, od male dece do velikih dečijih igraonica. Zabava uključuje penjalicu, trampoline, ogromne tobogane, prostor za loptice i zonu za mališane za mališane.

Zoološki vrt i botanička bašta Budimpešta

Ako volite zoološke vrtove, zoološki vrt u Budimpešti i njegova botanička bašta nude prelepu baštu za mesta za piknik i igralište. Ograde za životinje su prostrane i prirodnog izgleda. Lepo je raspoređeno i tamo možete pronaći mnoge vrste biljaka.

Miniversum

Miniversum je edukativno i zabavno mesto za decu i odrasle. Nudi gigantske minijaturne modele pejzaža sa mnogim znamenitostima iz Mađarske, Austrije i Nemačke sa vozovima koji idu na sve strane. Interaktivna je i deca mogu da kontrolišu kretanje u pejzažu.

Vodeni park Akvavorld (Aquaworld)

Akvavorld je vodeni park u Budimpešti u severnom delu grada. Putovanje traje oko 30 minuta, ali sa Trga heroja postoji svakodnevni šatl autobus. Nudi mnogo bazena, tobogana i igraonice. Odličan porodični program za vruće dane.

 

 

Lepota i zdravljeFeatured foto: ZoltanGabor/iStock/Getty Images Plus via Getty Images