Makeup by Vanja: Savladajte osnovna pravila šminkanja za zrelu kožu!

Zrela koža zahteva poseban tretman, ne samo kada je nega u pitanju, već i tehnike šminkanja. Mejkap umetnica Vanja Radosavljević otkriva nam osnovna pravila.

by | april 2, 2021

Ukoliko ste se suočili sa borama i kožom koja gubi tonus, sigurno ste shvatili da rutina šminkanja koju ste koristili u mlađim godinama više ne donosi željeni rezultat. Korektor se zavlači u borice ispod očiju i samo ih naglašava, umesto da prikrije nedostatke.

Na opuštenijim kapcima nemoguće je izvući ravnu liniju ajlajnerom. Mat tekstura ruževa, koju ste ranije možda baš voleli, kao da još i dodaje godine… Ukratko, potrebno je promeniti ustaljenu rutinu šminkanja! Savete smo potražili od naše šminkerke Vanje Radosavljević.

Vanja makeup

Članak se nastavlja posle reklama

Vaša makeup umetnica Vanja Radosavljević
Vanja se šminkanjem bavi duže od decenije i za to vreme je prošla brojne edukacije. Bavi se i modnom (scenskom) šminkom, a njeni radovi upotpunjavali su modne revije brendova poput DQ i MonaLacko.
Vanja veruje da se sa 20 minuta vremena i nekoliko ključnih proizvoda može napraviti čudo. Ubeđena je i da šminka ne treba da te maskira nego da istakne ono što je najlepše na tvom licu. Sada je rešila da svoje znanje i umeće deli sa čitateljkama portala lepotaizdravlje.rs.

Osnovna pravila za šminkanje zrele kože

Fokus nikako ne treba da bude na skrivanju godina. Usredsredite se na to da istaknete vrline. Da li će to biti oči ili usne – individualna je stvar. Šminka ne može obrisati bore, ali ni ne treba. Bore su sasvim prirodna pojava, priča našeg života koja se ogleda na našem licu. Na nama je da promenimo svoj stav o borama i da ih nosimo s ponosom. Ipak, da bismo istakli ono najlepše na licu, bitno je pronaći odgovarajući način nanošenja šminke jer tehnike koje odgovaraju mladoj koži ne odgovarati zreloj.

HIDRATACIJA
Zrela koža je često suvlja. Zato hidratacija i priprema moraju biti broj jedan!

PODLOGA
Birajte kremaste proizvode koji se stapaju sa kožom. Teški, mat puderi samo će se uvući u borice i naglasiti svaku linijicu.

Članak se nastavlja posle reklama

OBRVE
Obrve se, nažalost, s godinama istanjuju. Zato ih lagano popunite olovkom ili senkom i začešljajte gelom za obrve prema gore.
Moja preporuka: Olovka Max Factor Brow Shaper.

AJLAJNER
Umesto tuša birajte crnu ili braon senku koju ćete lagano da utapkate dužinom gornjeg kapka.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Naučite ajlajner trik za spuštene kapke

MASKARA
Uz dobar sloj maskare, oko će izgledati otvorenije.

Članak se nastavlja posle reklama

TEN
Birajte prozračne hidratantne formule, kremasta rumenila koja reflektuju svetlost. Time se postiže svež, negovan, „skup“ izgled kože!
Moja preporuka: Puder Bourjois Healthy Mix.

USNE
Ovde možete da se igrate bojama, ali izbegavajte totalno mat formule koje isušuju usne. Ako volite jači karmin, obavezno ga uparite s olovkom iste boje. Olovka odlično popuni sitne borice oko usana i produži trajnost karmina.
Moja preporuka: YSL Vynil Cream Lipstain

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsLuckyBusiness / iStock via Getty Images