8 načina da PRODUŽITE život

by | septembar 1, 2009

Uvereni ste da činite sve što možete da biste osigurali sebi dug i zdrav život? L&Z vam predlaže osam jednostavnih promena koje će vam produžiti „vek trajanja“.

8 nacina da produzite zivotAMALGAMSKE PLOMBE ZAMENITE BELIM
Ako možete to sebi da priuštite, recite zubaru da vam stavi bele umesto amalgam plombi. Odreena istraživanja ukazuju da olovo može da uzrokuje gubitak memorije i simptome nalik onima koje odlikuju staracku demenciju. U proseku, 3% populacije je hipersenzitivno na olovo, što znaci da reaguju cak i na izlaganje malim dozama ovog metala. Iako još uvek ne postoji naucni dokaz da su olovne (amalgamske) plombe opasne po zdravlje, neki zubari su ih potpuno izbacili iz upotrebe. Na primer, u Austriji i Švedskoj zabranjena je upotreba amalgamskih plombi, dok se u Nemackoj primenjuju uz obavezno upozorenje o riziku za decu i trudnice.

ZADNJE UMESTO PREDNJEG SEDIŠTA U AUTOMOBILU
U prepunim kolima neko uvek izvuče deblji kraj i završi na srednjem delu zadnjeg sedišta. Ipak, sve ukazuje na to da je ovo mesto najbezbednije! Analize brojnih automobilskih nesreća i učestalost pogibija, uzimajući u obzir poziciju na kojoj je putnik sedeo, pokazuju da je zadnje sedište za 59% do 80% bezbednije od prednjeg, naročito njegov središnji deo.

Članak se nastavlja posle reklama

UMESTO KUHINJE OBROK U RESTORANU
Bolje je da izađete iz kuće nego da robujete u kuhinji, pripremajući brojne, kalorične đakonije, često za mnogo gostiju. Osim zalogaja koje ćete uzeti nesvesno, tokom pripreme posluženja, u ovakvim situacijama preti vam opasnost i od trovanja. Trovanja su česta kada se hrana priprema na otvorenom, gde nije moguće ispoštovati neophodne higijenske uslove pripreme, ili u slučaju upotrebe posuđa i escajga koji se ne koriste često. Zato, roštiljanje u dvorištu i večere za svečano postavljenim trpezarijskim stolom zamenite ukusnim obrokom u omiljenom restoranu.

 

POZORIŠTE, BIOSKOP – NE TV
Devetogodišnja švedska studija, kojom je bilo obuhvaćeno čak 12.000 ljudi, otkrila je da oni koji posećuju galerije, pozorišta i koncerte imaju 36% više šanse da duže žive od manje „kulturnih“ osoba. Istraživači veruju da ove aktivnosti stimulišu mozak tako da on jača imunitet. Druga studija pokazuje da praćenje TV programa, dva sata dnevno, povećava rizik od gojaznosti za 23%, kao i rizik od dijabetesa za 14%. Dakle, odmah isključite TV prijemnik!

Članak se nastavlja posle reklama

 

PLANSKO UZIMANJE VAGINALNOG BRISA
Sudeći po iskustvu ginekologa, najbolje vreme za analizu vaginalnog brisa (naročito za Papa test) jeste sredina ciklusa, odnosno dve nedelje nakon početka menstruacije. Tada će uzorak biti čistiji jer postoje manje šanse da ga maskira sekret, a sdaržaće i sve vrste ćelija jer je sluzokoža grlića tada najdeblja. Razumljivo, ove vrste testova ne treba raditi tokom menstruacije. Takođe, 24 časa pre uzimanja uzorka, ne treba da koristite spermicide niti lubrikante jer hemijske materije koje se nalaze u tim sredstvima mogu da oštete uzorak.

Članak se nastavlja posle reklama

 

8 nacina da produzite zivot

Članak se nastavlja posle reklama

 

OSAM UMESTO DESET SATI SPAVANJA
Predugo spavanje može da skrati životni vek. Naučnici su utvrdili da je stopa smrtnosti među osobama koje noću spavaju duže od osam sati neznatno veća nego kod onih koji kraće spavaju. S druge strane, san kraći od pet sati uzrokuje uvećanje nivoa proteina koji zgrušava krv u organizmu, što može da rezultira usporavanjem dotoka krvi u mozak i srce. Na kraju, osobe koje noću spavaju između šest i sedam sati najduže žive.

Članak se nastavlja posle reklama

 

PAS UMESTO MAČKE
Izgleda da ne utiču svi kućni ljubimci isto na vlasnika. Jedna irska studija pokazala je da psi deluju na nas pozitivnije nego mačke. Ne samo što vlasnici pasa imaju niži krvni pritisak i nivo holesterola, nego ređe obolevaju, najverovatnije zbog ekstra fizičkih aktivnosti. Štaviše, japanski istraživači otkrili su da je polusatna šetnja sa psom korisnija za srce nego solo pešačenje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: