Dr Nada MACURA za sajt: LUBENICA lek za paklenu VRUĆINU!

by | jul 24, 2009

Meteorolozi za danas najavljuju najtopliji dan od početka godine, a temperatura će najverovatnije preskočiti 40-ti podeljak. S obzirom da se ista meri u hladu na Košutnjaku, na suncu i asfaltu će biti barem pet stepeni više.
I dok ovako visoke temperature zvanično ne počnu da se tretiraju kao elementarna nepogoda, ostaje nam da se snalazimo kako znamo i umemo. U tome nam pomaže dr. Nada Macura, PR službe Hitne pomoći, koja za naš portal kaže:

lepota i zdravlje vrucina vreme

UNOSITE MNOGO TEČNOSTI
„Tri najvažnija načina u borbi protiv vrućine su unošenje što više vode i raznih tečnosti, boravak u klimatizovanim prostorijama i izbegavanje fizičkog napora, odn. sve poslove treba ostaviti za kasnije. Treba imati u vidu da se tokom dana dodatno zagrevaju zgrade, asfalt, pa čak i drvo koji emituju toplotu u popodnevnim satima, tako da se građani odlučuju za šetnju tek kasnije tokom dana. Za one koji nemaju klimu tu su izletišta, s tim što direktno izlaganje suncu treba izbegavati između 10 i 18h. Ako smo na reci ili jezeru obavezno se treba skloniti u hlad, ispod tendi i suncobrana, ali je prirodna hladovina najbolja„.

Članak se nastavlja posle reklama

 

JEDINU HLADNU LUBENICU
Oni koji idu na posao do posla će još i lako, ali ih u povratku čeka pakao, što na ulicama, što u vozilima javnog prevoza. Najgore prolaze oni koji se oko 14, 15h vraćaju kući. Preporuka za njih je da se šetkaju, potraže hladovinu ako je to moguće ili se barem sklone pod pečurku. Garderoba treba da je porozna i od prirodnih materijala poput lana i pamuka, naravno ako to poslovni dres kod dozvoljava.
Kada je temperatura vazduha veća od telesne, telo će neminovno apsorbovati razliku u temperaturi, tako da se treba rashlađivati čestim tuširanjem i uzimanjem raznih napitaka ali nikako slatkih. Idealno je uzeti hladnu lubenicu koja sadrži vitamin c i najbolji je izvor tečnosti i šećera. Ishrana treba da je mediteranskog tipa, dobra je salata od krastavca i paradajza, posan sir, prohlađene čorbe sa dosta povrća i sl. Oni koji se naročito znoje treba da piju mineralnu vodu„, kaže naša sagovornica i nastavlja. „Bolesnici treba da smanje fizičku aktivnost i da borave u zamračenim i rashlađenim prostorijama. Ako osete nesvesticu, vrtoglavicu ili mučninu dovoljno je da se omotaju čaršavom nakvašenim hladnom vodom i odmah će osetiti olakšanje. Mogu da stave podlakticu pod mlaz hladne vide ili nakvašen peškir na vrat, a pomaže i pljuskanje.“

ODMARAJTE SE
Tokom tropskih dana najugroženiji su deca, trudnice i hronični bolesnici, koji naročito treba da obrate pažnju na savete lekara. Nažalost, neželjeni pratioci tropskog vremena su toplotni udar, sunčanica i kolaps. U slučaju kolapsa osobu treba preneti u hlad, raskomotiti vrat i pojas, rashađivati je bilo čime što nam je pri ruci, recimo novinama, politi hladnom vodom, ostaviti je da leži i pozvati hitnu pomoć.
„Najvaznije je često se odmarati. Ako smo napolju treba praviti česte predahe, sesti negde u hladovinu, na klupu, odahnuti malo a zatim nastaviti dalje. I naravno, nigde ne ići bez flaše vode“, savetuje doktorka Macura.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Lazović

Tagovi: