Sveža i jedra kao VOĆE

by| avgust 18, 2009
 
Kozmetičarka Marija Domazet pomogla nam je da razumemo jedinstvenost prirodnih i voćnih preparata za negu lica i tela…

 

Lepota i Zdravlje - sveza i jedra kao voce

Šta kozmetiku na bazi voća čini specifičnom?
Voće je bogato vitaminima, enzimima, proteinima, mineralima i drugim biološki aktivnim supstancama koje mogu doprineti dobroj nezi kože i kose. Zato nije neobično što su se i starinski recepti za preparate za negu zasnivali na voću. Bitna karakteristika voća je i prisustvo alvahidroksilne kiseline (AHA), mnogo poznatije pod imenom „voćna kiselina“ koja ima svojstva eksfolijacije, hidriranja, pročišćavanja i podsticanja regeneracije kože. Voće, takođe, sadrži fruktozu i glukozu, koje dobro deluju na hidrataciju kože. Ne treba zaboraviti ni snažno antioksidativno dejstvo supstanci iz jarko obojenog voća, poput polifenola, vitamina
C, vitamina E, beta-karotena… Visoka koncentracija vitamina i mineralnih soli koži vraća energiju. Idealan primer dobro balansiranog i prirodnog preparata je Darphin aromaterapija od mandarine (Tangerine Aromatic Care) sa esencijalnim uljima mandarine, pomorandže i šargarepe koja hrani i oživljava kožu, štiti je od faktora zagađenja koji mogu prouzrokovati njeno starenje, pa je idealna za sprečavanje ranih znakova starenja kože. 

Članak se nastavlja posle reklama

Da li se korisna svojstva voća gube u proizvodnom procesu?
Najvažnije je znati kako iz voća izvući ono najbolje i inkorporirati ga u kozmetičke preparate bez gubljenja svojstava. Ako se kozmetici, koja se zasniva na dejstvu voćnih ekstrakata, dodaju mnoge sporedne hemijske supstance, poput konzervanasa, veštačkih boja ili mirisa, smisao izrade prirodne kozmetike se gubi. Esencijalna ulja pokazala su dobra svojstva u kozmetici, jer imaju sitne molekule koje mogu da prodru duboko u kožu, a čuvaju u sebi moć biljaka. Osim toga, ekstrakcija esencijalnih ulja i njihova upotreba dobro je poznata od davnina. Neki prirodni antioksidansi iz voća i sami mogu poslužiti kao svojevrstan prirodni konzervans. Biljni ekstrakti takođe se dobijaju hladnom filtracijom ili ultrazvučnim ceđenjem i dodaju se proizvodima sporim mešanjem na samo 20 ーC čime čuvaju svoju efikasnost. 

Koji su vitamini najbitniji za negu?

Vitamin C i vitamin E važni su antioksidansi, a voće ih sadrži u velikim količinama. Vitamini C i E su borci protiv sobodnih radikala, glavnih krivaca za degnerativne procese na ćelijama kože i za njeno starenje. Zato ih kreme za prevenciju starenja kože neizostavno sadrže. Vitamin A – odnosno njegovi derivati, karoten za zaštitu od sunca i retinol za podmlađivanje, takođe su nezamenljivi u kozmetici. Sadrži i ekstrakte tropske voćke noni, ultramodernog kozmetičkog i dijetetskog sastojka.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li je kozmetika na bazi voća zdravija i bezbednija?
Nije pouzdano dokazano koja je kozmetika najzdravija i najbezbednija. Ona koja se izrađuje na bazi voća svakako je zdrava i dobra kao deo jedne velike porodice prirodne kozmetike, koja koristi aktivna svojstva biljnih ekstrakta i esencijalnih ulja umesto industrijskih agenasa. Međutim, ponekad proizvođači pribegavaju „voćnom imidžu“ kozmetike, samo zbog dobrih asocijacija na zdravlje, jedrinu i svežinu koje ono nosi, a da pri tom njihovi preparati ne sadrže odgovarajuće količine pravih voćnih aktivnih sastojaka. Zato kod ove, kao i kod svake druge vrste kozmetike, treba obratiti pažnju na pouzdanost proizvođača, koja garantuje pravilan proces ekstrakcije dragocenih materija iz voća i adekvatnu količinu aktivnih supstanci u preparatu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kojih pet voćnih proizvoda su „must have“?

Članak se nastavlja posle reklama

1. Osvežavajuća hidratantna krema na bazi voća idealna je za leto.

2. Tonik za lice sa voćnim ekstraktima lepo će osvežiti i hidrirati kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Maska sa voćem nezamenljiva je za rešavanje raznih problema kože, od masne i nečiste do dehidrirane – samo se izbor voća od maske do maske razlikuje.

4. Piling sa voćnim kiselinama veoma je uobičajen način eksfolijacije i čišćenja lica.

5. Kupke i gelovi za tuširanje sa voćnim ekstraktima i esencijalnim uljima osvežiće vas i razgaliti vaš duh.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: