VIDEO: LAKROA BANKROTIRAO: Zbogom la pouf haljinama

by | decembar 5, 2009

Nema više visoke mode slavnog francuskog modnog kreatora Kristijana Lakroa pošto je njegova modna kuća bankrotirala.

Trgovinski sud u Parizu odlučio je da Lakroa više ne može da proizvodi „haute couture“ i „pret-a-porter“ linije, već samo modne detalje i parfeme.

Članak se nastavlja posle reklamaČlanak se nastavlja posle reklama

Od ukupno 120 zaposlenih, ostaće njih 11, a njegova ekstravagantna odeća, na vrhuncu popularnosti osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, prodavala se na 60 mesta u Francuskoj i još 1.000 širom sveta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šanse da Lakroa ipak preživi postoje – ali samo ako neko kupi nekad popularnu modnu kuću. Međutim, takav se još nije pojavio.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Godine 1987, 26. jula, kad se Lakroa prvi put pojavio na modnim pistama, proglašavan je za „novog kralja“. To je bila prva kuća visoke mode koja je otvorena posle 25 godina, posle Kristijana Diora i Iva Sen Lorana.

Modni urednik „Njujork tajmsa“ tada je napisao: „Nismo videli ovakvo nešto još od Diora i Sen Lorana. Lakroa je nova zvezda. Novi kralj.“

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lakroa

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lakroa je postao istinska zvezda, mada su se njegovoj odeći, zbog ekstravagancije, više divili kao „primercima za pozorište“, nego što su je kupovali. Drečave boje i neobični oblici karakteristika su stila kojim je osvajao Lakroa, koji je i sam svojevremeno radio kao kostimograf u pozorištu.

Obožavalac živih boja, Lakroa je uveo u visoku modu narandžastu i mimoza žutu, a njegove kreacije bile su inspirisane matadorima, ciganima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Francuska novinska agencija AFP primećuje da je Lakroa, u kasnijim fazama, bio pre svega inspirisan istorijom mode, pa su njegove kreacije izgledale kao „oživljene slike iz madridske galerije Prado“. Ipak, njegov najčuveniji „izum“ su balon haljine (la pouf).

 

LakroaMeđu zvezdama koje su volele da nose „preteranog Lakroa“ je i pevačica Kristina Agilera, za koju je čuveni dizajner kreirao venčanicu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Iako obožavan, Lakroa je, očigledno, na kraju platio cenu „nenosivosti“ svojih superzanimljivih modela. Čak i u svojim najboljim danima, brend Lakroa nije donosio profit, a tokom 22 godine postojanja ta modna kuća je zabeležila dug od čak 150 miliona evra!

 

Revija koju je Lakroa organizovao u julu ove godine bila je nagoveštaj da nešto „ne štima“: u publici, koja ga je osamdesetih i devedesetih pozdravljala ovacijama, bilo je tek nešto više od 200 zvanica – dok je ranijih godina spisak izabranih imao 500 imena.

 

Licencu za „kuću visoke mode“ sad imaju Adelin Andre (Adeline André), Šanel (Chanel), Kristijan Dior (Christian Dior), Domik Sirop (Dominique Sirop), Emanuel Ungaro, Frank Sorbije (Franck Sorbier), Živenši (Givenchy), Žan Pol Gotije (Jean Paul Gaultier) i Žan-Lui Šere (Jean-Louis Scherrer).

Međutim, nijedna od tih kuća ne živi od visoke mode.

 

(MONDO)

Tagovi: