Zamislite život bez raka dojke

by | maj 13, 2009


lepota i zdravlje borba protiv raka dojke princeza kaz+tarina


Ambasadorka Nensi Brinker iz Sjedinjenih Američkih Država, osnivač „Susan G. Komen Fondacije za lečenje raka dojke“, Nj.K.V. Princeza Katarina, dr Tomislav Stantić, državni sekretar u ministarstvu zdravlja i prof. dr Dragana Jovanović, gradski sekretar za zdravstvo Beograda, održali su danas konferenciju za štampu u Belom Dvoru, posvećenu borbi protiv raka dojke.

Nakon konferencije, ambasadorka Brinker je održala predavanje sa temom „Zamislite život bez raka dojke“ za preko 150 prisutnih lekara iz svih zdravstvenih ustanova u Srbiji, kojima je predstavila svoja iskustva u radu na prevenciji raka dojke u prethodnih više od 25 godina. Fondacija „Susan G. Komen za lečenje“ raka dojke je osnovana 1982. godine i do sada je prikupila više od milijardu američkih dolara za prevenciju i istraživanja u ovoj oblasti.

Članak se nastavlja posle reklama

U svom govoru, ambasadorka Brinker je istakla: „Duboko sam počastvovana što sam posetila Srbiju kao gost NJ.K.V. Princeze Katarine, koja je zaista izuzetna ličnost i inspirator promena u mnogim oblastima. Ona nije neko ko bi se zadovoljio stvarima kakve jesu, a njena posvećenost i vizija su zadivljujući. Istina je da je ponekad veoma teško raditi na ovom polju: to je delatnost u kojoj se često srećemo sa ljudskim tragedijama i potresnim situacijama. Bez obzira na sve što smo uradili, još uvek se nalazimo na samom početku kada treba društvu objasniti osnovne pojmove ili kada treba srušiti opasne i uporne društvene tabue o ovoj bolesti„.

Prvi rezultat saradnje Fondacije „Susan G. Komen za lečenje raka dojke“ i Lajflajn humanitarne organizacije iz SAD čiji pokrovitelj je Princeza Katarina je edukacija četiri tehničara iz Srbije u Sloan-Ketering Memorijalnoj bolnici u Njujorku, najprestižnijoj zdravstvenoj ustanovi u svetu koja se bavi lečenjem raka dojke. Ova obuka je vredna 25.000 američkih dolara.

Tagovi: