Grupni ili individualni trening?

by | novembar 5, 2012

Autor: Milan Zarić profesor sporta
www.licnitrener.com

Pokušaću da vam iznesem činjenice koje su vezane za grupne programe treninga i individualan rad sa trenerom. Za primer grupnih treninga ćemo uzeti programe pilatesa i aerobika kao najzastupljenije kod nas, dok ćemo sa druge strane analizirati rad sa ličnim trenerom.

Članak se nastavlja posle reklama

Na prvi pogled shvatamo da je razlika u ceni, grupni programi koštaju oko 4000 dinara, dok za rad sa ličnim trenerom treba izdvojiti oko 15000 dinara, cena je izražena za 12 termina. Za tu svotu novca kod grupnih programa dobijate rad u grupi od oko 10 devojaka, delimično prilagođen program treninga, ali svakako ste pod nadzorom instruktora. Ukoliko se odlučite za ličnog trenera i rad 1:1 svakako možete očekivati program treninga prilagođen samo vama, ali i merenja i testiranja preko kojih ćete pratiti postignute rezultate. Takođe, obaveza vašeg trenera je da, u saradnji sa nutricionistom, pripremi za vas u odnosu na cilj treninga adekvatan plan ishrane.

Kada se radi u grupi, treninzi imaju veoma dobru energiju, okruženi ste devojkama koje imaju za cilj kao i vi da vežbe urade što bolje, tu se stvara takmičarski duh koji je svakako dobar za kvalitetan trening. Individualni rad nema elemente takmičenja, ali je svakako borba sa samim sobom, ukoliko vas trener dobro motiviše i vašu energiju usmeri na trening borba za jače i lepše telo se sigurno dobija.

Članak se nastavlja posle reklama

I jedan i drugi vid treninga je dobar za kontinuitet vežbanja, kod grupnih treninga ne želite da preskočite vežbanje jer ćete sigurno zaostati za grupom, ali i preskočiti druženje sa novim prijateljima iz sveta fitnesa. Kod rada sa ličnim trenerom iz iskustva znam da je volja za svakim narednim treningom velika, svaki trening je drugačiji, zanimljiv, ali i zabavan jer imate društvo od kog možete dobiti pregršt korisnih informacija u vezi sa zdravom ishranom, vežbama, odmorom.

Termini treninga u grupi su uglavnom fiksirani, morate svoje obaveze prilagoditi unapred odabranom terminu zato pažljivo odabetite da kasnije termin ne bi bio razlog vašeg odustajanja. Kod rada sa ličnim trenerom imate mogućnost da birate kada vam odgovara da trenirate i samim tim možete lakše da planirate ostatak dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Na kraju smo došli do rezultata aktivnosti koje ste izabrali kao vašu rekreaciju, tu sa sigurnošću mogu da govorim samo o radu sa ličnim trenerom. Ukoliko se odlučite za individualni rad sa vašim trenerom rezultati će sigurno doći, ispunićete vaš cilj, vreme koje ste odvojili za trening nije uzalud potrošeno i na kraju ćete biti zadovoljni i srećni.

Članak se nastavlja posle reklama

Kod grupnih programa ne možete sa sigurnošću očekivati rezultate najviše zbog opšteg pristupa treningu, grupa je uglavnom raznolika, od devojaka u dobroj formi do onih koji tek počinju sa svojim fitnes stažom, sigurno je da ćete imati benefita od grupnih treninga ali treba biti uporan, svakako je da i jedan i drugi program imaju svoje sledbenike i tako i treba da bude.

Što više ljudi shvati da je fizička aktivnost neophodna nacija će nam biti zdravija i srećnija.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: