Leto je gotovo, ali to ne znači kraj vežbanja

by | septembar 13, 2012

Autor: Milan Zarić, profesor sporta

www.licnitrener.com

Znam da je većini vas glavni motiv treninga leto, jer nosimo malo garderobe, ništa se ne krije, ide se na plažu i telo mora da bude savršeno! Da li ima još neki motiv koji bi vas pokrenuo?

Članak se nastavlja posle reklama

Statistika govori da 80 odsto devojaka koje posećuju fitnes klubove vežba od marta do jula, nije to slučajno. Ukoliko želite konkretne rezultate treninga potrebno je minimum 4 meseca, to je baš to, mart-jul. Sve to nam govori da je motiv treninga leto. Ostalih 20% ima razne ciljeve i motive, na prvom mestu je zdravlje, što je najbitniji i najjači motiv.

Ako gledamo naš život u globalu, kampanjsko vežbanje nije dobra stvar, treningom pokrećemo razne pozitivne reakcije u organizmu, ubrzavamo metabolizam, izbacujemo negativnu energiju, redukujemo stres… Kada naglo prestanemo sa treninzima efekti prethodnog rada su još neko vreme prisutni, nakon 20-30 dana vraćamo se na početni nivo.

Članak se nastavlja posle reklama

Kažu da se čovek lako navikne na dobro, tako i telo brzo i lako prihvati fizičku aktivnost dok je prestanak vežbanja svakako dodatni stres i opterećenje. Ukoliko želimo da vežbamo čitave godine potrebno je iznova i iznova stavljati pred sebe nove zadatke i ciljeve ali pre svega dobar i jak motiv.

Dobar zadatak može biti polumaraton ili priprema za skijanje, muški sklek, 50 trbušnjaka, sve ovo su kratkoročni ciljevi i zadaci ali mogu biti dobar početak. Glavni motiv treninga treba da bude naše zdravlje, lepo telo čitave godine, a ne samo u toku 2 meseca. Pokažite da volite sebe, nastavite sa treningom, živite zdravo!

Članak se nastavlja posle reklama

Koji je vaš motiv treninga?

„Budućnost zavisi od toga šta radimo u sadašnjosti.“ Mahatma Gandi

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: