Health and More: 4 vrste čaja protiv URINARNIH INFEKCIJA

Urinarne infekcije su, posle respiratornih, među najčešćima i razlog su za čak oko 8 miliona poseta doktoru, na godišnjem nivou!

by | 29 aprila, 2021

Najčešći izazivač urinarnih infekcija je Escherichia colii, bakterija koja se normalno nalazi u digestivnom sistemu, ali ukoliko dođe u kontakt sa osetljivom sluzokožom urinarnih puteva, pričvrsti se za nju, veoma brzo razmnožava i izaziva upalu, objašnjava autorka ovog teksta, magistarka farmacije Hristina Lazarević, koja stoji iza Instagram profila @__health.and.more__

Kao najčešći simptomi upale mokraćnih kanala javljaju se otežano, bolno i učestalo mokrenje, pritisak u donjem delu stomaka i peckanje prilikom mokrenja. (Pročitajte i… Upala bešike koja se vraća- kako je izlečiti?)

Međutim, iako su veoma uporne i rekurentne, ove infekcije se mogu uspešno prevenirati jednostavnim metodama, kao što su uzimanje većih količina tečnosti (minimum 2 l dnevno), kako bi se obezbedilo konstantno ispiranje urinarnih puteva i eliminacija bakterija, ali i uz pomoć biljnih čajeva, koji su se pokazali kao izuzetno efikasni.

Čajevi protiv urinarnih infekcija po Health and More preporuci

1. ČAJ OD PERŠUNA
Peršun je biljka koja stimuliše izlučivanje tečnosti iz organizma, pa je izuzetno delotvoran kada je u pitanju izbacivanje bakterija, prilikom infekcija urinarnog trakta.

Sastojci:
½ litre vode
4 kašičice usitnjenog peršunovog lista (svežeg)

Priprema:
U prokuvanu vodu dodati usitnjeni peršun i poklopiti. Ostaviti da odstoji 15-ak minuta pa procediti. Pripremljeni čaj podeliti na tri jednaka dela i piti u toku dana.

2. ČAJ OD BRUSNICE
Brusnica pomaže kod problema sa bešikom, bubrezima i kod urinarnih infekcija. Čisti kanale, tako što sprečava lepljenje bakterija za zid mokraćnih puteva i sprečava širenje upale.

Sastojci:
1 kašičica plodova brusnice
200 ml vode

Priprema:
Brusnicu preliti ključalom vodom, sačekati da odstoji 20 minuta I procediti. Procedjenu brusnicu koja ostane, možete pogrickati.

3. UVIN ČAJ
Lekovita biljka uva izuzetno je efikasna kod lečenja upale mokraćnih kanala i bubrega izazvanih različitim bakterijama, posebno protiv uporne ešerihije koli.

Sastojci:
2 kašike suvog lišća uve
1/2 litre vode

Priprema:
List uve preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i popiti u toku dana.

4. ČAJ OD KUKURUZNE SVILE
Zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa, kukuruzna svila je odlična za čišćenje organizma i izbacivanje bakterija koje izazivaju upale urinarnog trakta.

Sastojci:
1 kafena kašika kukuruzne svile
200 ml vode

Priprema:
Jednu kafenu kašiku osušene kukuruzne svile preliti šoljom hladne vode (200 ml) i staviti u sud, da proključa. Sud poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno, nezaslađen.

Hristina Lazarević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

 

lepotaizdravlje.rsgyro / iStock via Getty