Kako da sami napravite parfem, koji će imati vaš lični mirisni pečat

Oduvek ste želeli da napravite svoj lični parfem? Evo kako to da uradite!

by | 16 marta, 2021

Pravljenje parfema znači da kontrolišete sastojke, što je idealno ako želite prirodniji miris. Na kraju krajeva, potraga za mirisom koji je naš lični pečat sasvim je intimna stvar.

Ukoliko želite da se oprobate u veštini pravljenja parfema, pročitajte recept u nastavku. Ovoga puta, u pitanju je recept za čvrsti parfem (u formi kreme), koji je jednostavnija opcija za početnike. Pa, da vidimo, šta nam je sve potrebno… (Pročitajte i… Napravite sami: Medena krema za ruke)

Recept za DIY parfem

Potrebno:

Dve šerpe (jedna veća i jedna manja)
1 kašika biljnog ulja poput jojobinog, bademovog ili od koštica grožđa
2 kašike pčelinjeg voska
1 drvena kašika ili štapić za mešanje
1 kapsula vitamina E (Opciono, ali važno ukoliko želite da vam parfem traje duže od šest meseci. Bez ovog dodatka, parfem će trajati od tri do šest meseci)
miks esencijalnih ulja po ukusu
kutijica (teglica) za čuvanje parfema

Priprema:

1. Pripremite sve sastojke unapred, uključujući i teglicu u kojoj ćete čuvati parfem, jer proces kuvanja na pari traje veoma kratko.
2. Uspite u veću šerpu vodu i stavite je na ringlu da sa zagreje.
3. Kada voda provri, u nju stavite manju šerpu u koju ćete usuti kašiku biljnog ulja. Dodajte pčelinji vosak i mešajte drvenom kašikom dok se skroz ne otopi.
4. Dodajte vitamin E.
5. Zatim brzo u smesu nakapajte od 15 do 17 kapi miksa esencijalnih ulja i promešajte.
5. Pažljivo uspite smesu u teglicu za parfem i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 24 časa pre upotrebe.

Veganska verzija parfema

Umesto pčelinjeg voska, možete koristiti karnuba vosak. Druga opcija je da koristite kokosovo ulje, koje je čvrsto na sobnoj temperaturi. Istopite kokosovo ulje na pari pa dodajte željena esencijalna ulja. Za mekšu teksturu ovakvog parfema možete u istopljeno kokosovo ulje dodati istu količinu maslinovog ili jojobinog ulja. Napomena: Nerafinisano ulje kokosa ima tropsku aromu koja će uticati na miris parfema, pa zato izaberite rafinisano ulje, jer ono ima daleko blaži miris.

Foto:

lepotaizdravljeDaria Shevtsova via Pexels