Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje

by | decembar 8, 2015

Hrana utiče na raspoloženje tako da deluje na unos i sintezu serotonina u ćelijama mozga. Serotonin je neurotransmiter odgovoran za postizanje zadovoljstva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Namirnice koje deluju na smanjenje nivoa serotonina čine ljude manje raspoloženim, dok one koje povećavaju endogenu sintezu i njegov ulazak u ćelije mozga izazivaju porast raspoloženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pravilan izbor namirnica može uspešno da deluje u slučajevima depresije i ponekad čak da pomogne da se, kod pacijenata koji su na terapiji, lekovi svedu na minimum.

Pročitajte i… 5 načina kako da prestanete da jedete pod stresom

Kod depresije je ishrana veoma važna jer su pojedine namirnice u interakciji sa lekovima koje pacijenti uzimaju. Tako oni koji uzimaju antidepresive moraju da izbegavaju ribu iz konzervi, džigericu, pivo, crveno vino, parmezan, jer su to namirnice koje mogu da ometaju metabolizam leka u organizmu.

Članak se nastavlja posle reklama

Preporučuje se hrana bogata ugljenim hidratima koji deluju smirujuće na organizam. U ishrani obolelih od depresije treba redovno u svakom obroku da bude ugljenih hidrata (testenina, krompir, pirinač, palenta, hleb, žitarice, kolači, med). Dokazano je da šoljica čaja (matičnjak, đumbir) pred spavanje, zaslađena kašičicom meda pomaže da depresivne osobe lakše utonu u san.

Koje još namirnice popravljaju raspoloženje pogledajte na sledećim stranama… 

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Ustanovljeno je nedavno i da folna kiselina koja se nalazi u tamno zelenom lisnatom povrću i mahunarkama pozitivno utiče na raspoloženje. Zato se obrok sastavljen od blitve, spanaća, sočiva, graška, soje preporučuje u svakodnevnom jelovniku.

Pročitajte i… Oslobodite se stresa za samo 15 minuta

Kod depresivnih osoba vrlo je važna i koncentracija magnezijuma u krvi, a u kokosu, na primer, sadržana je velika količina tog minerala. Magnezijum se još naziva i antistresnim mineralom. Uz magnezijum se preporučuje i unos selena, koga ima u morskim plodovima i koštunjavom voću.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Preporučuje se:
– agrumi i citrusno voće, alge, banane, belo meso, brokoli, čokolada, grašak, grožđe, jagode, kesten, kiseli kupus, kokos, sočivo, maslinovo ulje, med, sirće, plava riba, pšenica, sojino mleko, sveži kravlji sir, začini.

Ne preporučuje se:
– alkohol, džigerica, loj i mast, so.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Slatka i delotvorna: Masaža čokoladom ublažava stres i nervozu

Kafa nekome prija
Kafa različito deluje kod depresivnih osoba. Nekima pomaže u suzbijanju depresije, dok kod drugih ima suprotan efekat. Jedino je za alkohol dokazano da nakon kratkotrajne euforije, koja sledi neposredno nakon pijenja, nastupa depresija, pa se preporučuje izbegavanje svih vrsta alkoholnih napitaka.

Tagovi: