Prehrambene navike kojih treba da se pridržavate u četvrtoj deceniji života

by | april 8, 2013

Žene u četvrtoj i petoj deceniji života su sklonije gojenju, ali starenje ne znači nužno i višak kilograma. Ipak, hormonske promene koje se tada dešavaju, te manjak fizičke aktivnosti, mogu da dovedu do promene izgleda i oblika tela, te je neophodno usvojihi određene navike u ishrani.

1. Jedite ribu

Članak se nastavlja posle reklama

Rizik oboljenja od srčanih bolesti je veći posle menopauze, stoga barem dva puta nedeljno jedite ribu. Ako je to za vas „nemoguća misija“, pokušajte bar sa suplementima ribljeg ulja. Naime, istraživanja pokazuju da riblje ulje može pomoći u prevenciji raka dojke.

2. Pazite na svoju liniju

Ako imate poneki kilogram viška, pokušajte da ih se oslobodite jer ćete tako ublažiti simptome menopauze. Osim toga, mršavljenje snižava rizik od srčanih oboljenja i raka dojke, te olakšava valunge ženama koje imaju problem sa gojaznošću. Jedno istraživanje je pokazalo kako su žene u postmenopauzi, koje su bile na dijeti siromašnoj masnoćama, a bogatoj ugljenim hidratima, manje sklone ponovnom debljanju.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Kalcijum za zdravlje kostiju

Nakon pedesete godine života povećajte dnevnu dozu kalcijuma – umesto 1000 miligrama, unosite 1200. S obzirom na to da je nivo estrogena manji u tom životnom dobu, vaše kosti ne upijaju kalcijum kao ranije. Pri odabiru mlečnih proizvoda, odlučite se za one sa smanjenim udelom mlečne masti jer imaju manje kalorija.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Rešite se nadutosti

Veliki broj žena koje su u menopauzi imaju probleme s nadutošću. Smanjite unos soli i prerađenih ugljenih hidrata. Konzumirajte celovite žitarice koje sadrže vlakna, te voće i povrće.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Manje alkoholnih pića

Crno vino je zdravo za srce, ali suzdržavanje od alkohola za žene u menopauzi ima više koristi nego uživanje u omiljenom piću. Naime, alkoholna pića mogu podstaći valunge.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Probajte biljni ledeni čaj

Topla šoljica kafe ili čaja verovatno je deo vaše uobičajene rutine. Ipak, vodite računa o tome da topla pića i kofein takođe podstiču valunge. Zamenite jutarnju šoljicu kafe napitkom koji je hladniji i, po mogućnosti, ne sadrži kofein.

Tekst: Life Content
Izvor: Portal Oko

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: