Točak života: Jednostavna tehnika za srećniji život

by | jun 13, 2024
Točak života: Jednostavna tehnika za srećniji život

Nema globalnog sporazuma da li je sreća cilj ili je put, ali ono oko čega se slažemo jeste da svi želimo biti srećni i svako od nas ima svoje metode kako to postići. Neki se ugledaju na sever Evrope i kopiraju metode Finske za postizanje sreće, drugi se oslanjaju na savete budističkih monaha kako bi bili srećni, a čak ima i onih koji pitaju veštačku inteligenciju.

Točak života: Kako postati srećniji?

Danas ćemo govoriti o tehnici koju mnogi počinju primenjivati kako bi postigli veću sreću, a koja, iako nosi filozofski naziv, veoma je jednostavna za primenu i veoma efikasna. Govorimo o „Točku života“, metodi koju je osmislio poznati trener i preduzetnik Paul J. Meyer, za koju se kaže da crpi čak znanja tibetanskih budista.

Članak se nastavlja posle reklama

Paul J. Meyer je jedna od najpoznatijih ličnosti u svetu ličnog razvoja i samopoboljšanja, pa nije čudno što, mnogo godina nakon što je predložio metodu „Točak života“, i dalje ima mnogo pristalica. U nastavku ćemo vam objasniti šta je i kako je primeniti da biste bili srećniji.

Put do sreće: Kakva je to metoda?

Retorika iza koncepta Točak života veoma je jednostavna i ne predstavlja ništa drugo do metod kojim možemo analizirati svoj život na grafički način, omogućavajući nam da na vizuelan način vidimo u kojim oblastima grešimo i koje disbalanse imamo. To je analiza na osnovu koje, kako objašnjava Paul J. Meyer, trebamo kreirati akcioni plan za rešavanje tih nejednakosti.

Kako koristiti Točak života da biste bili srećniji?

Da biste primenili ovaj Točak života, trebate na papiru nacrtati krug i podeliti ga na osam delova (iako neki to dele na deset), od kojih svaki predstavlja važan aspekt našeg života. Ovo su oni koji se najčešće koriste u analizi sreće, ali možete ih promeniti u skladu sa svojim potrebama:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Posao
  • Novac
  • Zdravlje
  • Prijatelji i porodica
  • Emotivni odnosi
  • Lični razvoj ili samopoznavanje
  • Zabava i rekreacija
  • Dom

Nakon što ste napravili ove podele, vreme je da analizirate svaku od njih posebno. Dakle, trebali biste ići jednu po jednu, pitajući se koliko je važan taj deo vašeg života, koliko ste zadovoljni s njim i oceniti svaki deo pojedinačno od 1 do 10. Kada završite sa svim delovima kruga, trebali biste povezati tačke, stvarajući tako geometrijski oblik koji će biti različit u zavisnosti od ocena.

Pri tumačenju rezultata, treba istaći da ako je figura veoma mala, trebali biste reorganizovati svoje prioritete jer niste previše zadovoljni kako vam život ide. Ako je, s druge strane, figura velika, čestitamo, trebali biste samo analizirati aspekte koji imaju niže ocene.

Članak se nastavlja posle reklama
Borjana Božić Ridofranz/gettyimages