ŠTA I KADA treba da jedete pre treninga

by | januar 12, 2010

Kao što već znate, hrana je neophodno životno gorivo. Kada je u pitanju fizička aktivnost, onda je važno da akumulirate dovoljno energije da bi ste izdržali trening, kao i da bi on bio efikasan.


Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, konzumiranje hrane neposredno pre intenzivnog treninga izazvaće fizičke tegobe. S druge strane, odlazak u fitnes centar praznog želuca takođe nije dobra ideja. Eksperti preporučuju šta i koliko treba da jedete nekoliko sati do petnaest minuta pre treninga.

 

Hrana i trening

Članak se nastavlja posle reklama

 

Četiri do pet sati pre treninga
Ukoliko planirate odlazak na trening nakon posla, onda treba da pojedete ručak koji sadrži proteine, masnoću i ugljene hidrate. Ipak, to što planirate fizičku aktivnost krajem dana ne znači da možete da jedete baš sve što želite. Proteini treba da budu posni (riba ili piletina), a ugljeni hidrati treba da budu nutritivno kvalitetni (nikako prženi krompirići). Ukoliko obrok sadrži više od 500 kalorija, onda razmak između jela i džoginga (treninga) treba da bude nešto duži nego što je uobičejano.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tri sata pre treninga
Obrok koji ćete pojesti dva ili tri sata pre treninga treba da sadrži manje od 500 kalorija i treba da uključuje uglavnom ugljene hidrate. Na primer, jela sa testeninom ili pirinčom su odličan izbor. Namirnice koje stvaraju gasove, kao što su mahunarke (naročito pasulj, karfiol i brokoli) treba izbegavati pre intenzivnih fizičkih aktivnosti, jer uzrokuju digestivne smetnje i otežavaju trening.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Hrana i trening30 do 90 minuta pre treninga
Optimalna užina pre vežbanja treba da sadržu ugljene hidrate u količini od 40 do 100 g i malu količinu masti, kao i da bude lako svarljiva. Takođe, izbegavajte namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakana, jer se obično teško vare.

Članak se nastavlja posle reklama

 

15 minuta pre treninga
Ako niste ništa jeli duži period, a za kratko vreme treba da otpočnete trening, pojedite namirnicu koja sadržu lako svarljive ugljene hidrate. To su obično prosti šećeri, koji ne sadrže mnogo biljnih vlakana (uzrokuju nadimanje tokom fizičke aktivnosti) već se brzo vare i pružaju telu neophodnu energiju za mišiće.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pijte vodu ceo dan
Nikada nije dobro da započnete trening s deficitom tečnosti u organizmu. Potrudite se da vaš organizma bude optimalno hidriran pre, u toku i nakon vežbanja. Preporučena količina vode/tečnosti tokom dana iznosi 2 l, a ukoliko je znojenje pojačano tokom celog dana, a trening intenzivan, onda je potrebna da popijete i veću količinu tečnosti.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: