Vitamini koje morate uključiti u letnju negu

by | jun 22, 2024
Merz Spezial dražeje

Svi volimo osunčanu kožu iako UV zraci mogu da prodru duboko u slojeve kože, izazivajući oštećenje ćelija kože. Naš najveći organ postaje isušen i ubrzano stari uz sve izraženije bore i pojavu pigmentacijskih fleka. Pored kože, sunce utiče i na kosu koja postaje slabija i sklonija lomljenju.

Da bi smo očuvali zdravlje kože, neophodno je unositi vitamine i minerale koji će sprečiti oksidativni stres i foto starenje koje sunce izaziva.

Koji vitamini su ključni tokom cele godine, a posebno leti?

Vitamini C, E, A i B3 zajednički deluju na smanjenje pigmentacije i oštećenja kože izazvana UV zracima.

  • Vitamin C pored toga, ima i antioksidativna svojstva jer štiti ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ovaj vitamin podržava sintezu kolagena, i time pospešuje obnavljanje kože i smanjuje pigmentacije.
  • Vitamin E, poznat kao vitamin mladosti, je takođe antioksidans jer štiti lipide ćelijskih membrana od oksidativnog stresa koji nastaje usled UV zračenja. Značajan je posebno jer pomaže u smanjenju upala i ubrzava oporavak kože, a posebno posle sunčanja.
  • Vitamin A pomaže u obnavljanju ćelija kože i smanjuje pigmentaciju koju primećujemo nakon prekomernog sunčanja. Ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože i sprečavanju UV oštećenja.
  • Vitamin B3 smanjuje pigmentaciju, pomažući u jačanju barijerne funkcije kože i smanjenju upala.

Merz Spezial dražeje predstavljaju jedinstvenu formulu za očuvanje lepote koja se sastoji od 13 važnih nutrijenata i hranljiih sastojaka optimalno izbalansiranih kako bi pružili podršku očuvanju lepote kose, kože i noktiju.

Merz Spezial dražeje sadrže i vitamin B 7 (biotin) i pantotensku kiselinu, koji su ključni za zdravlje kose koja pod uticajem morske soli, hlora u bazenima i UV zraka tokom letnjih dana takođe trpi stres. Biotin jača kosu, poboljšava njenu strukturu i smanjuje lomljenje, dok pantotenska kiselina pomaže u regeneraciji i održavanju prirodne boje kose. Cink, prisutan u Merz Spezial dražejama, doprinosi rastu kose i sprečava njeno opadanje.

Merz Spezial dražeje bogate su mineralima poput gvožđa, koji u kombinaciji sa cinkom je neophodan za jačanje noktiju. Gvožđe poboljšava cirkulaciju krvi do korena nokta, osiguravajući dovoljno hranljivih materija za njihov zdrav rast, dok cink igra ključnu ulogu u sintezi proteina, što je bitno za čvrstoću i otpornost noktiju.

Merz Spezial dražeje uzimaju se 2 puta dnevno, 1 dražeja ujutru i 1 dražeja uveče tokom 3 meseca. Nakon što jedan mesec napravite pauzu, možete ponoviti ciklus nege. Redovnim uzimanjem ovih dražeja, pružate svom telu sve što mu je potrebno za borbu protiv štetnih efekata sunca.

Merz Spezial dražeje

A kako znamo da volite sunčanje, imajte na umu da u adekvatnoj meri može pomoći pri prirodnoj odbrani kože jer se na taj način aktiviraju melanociti i pospešuje obnavljanje kože. Dok je naše telo izloženo sunčevim zracima, luči se i hormon „sreće“ serotonin. Uz to, sunce pomaže u proizvodnji D vitamina koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma i učestvuje u formiranju kostiju.

Ali da bismo uživali u letnjim vrelim danima, treba pratiti jednostavne savete.

Nanesite SPF u pravo vreme

Neophodno je da zaštitu od sunčanja nanesete 15 – 20 minuta pre izlaska na sunce. Koji SPF koristite vam govori koliko možete dugo biti izloženi suncu pre nego doživite oštećenja od UVB zraka. Npr. SPF 10 blokira 90% UVB zraka i 70% UVA zraka.

SPF birate u skladu sa svojim tipom kože. Ne zaboravite da čak i oblačni dani mogu izazvati oštećenja na koži.

Preparate za sunčanje čuvajte u hladu jer ukoliko svoj omiljeni SPF ostavite na suncu možete uništiti njihove zaštitne filtere i time oslabiti dejstvo.

Hidratacija je pola zdravlja kože

Da li znate da je koža organ koji prvi gubi vodu kada smo dehidrirani, a poslednji je dobija? Da tokom dana izgubimo čak 2 dl vode iz kože, što je jedna puna čaša vode? Posebno obratite pažnju na hidrataciju ako boravite u klimatizovanim prostorijama koje dodatno isušuju kožu.
Podelite vašu telesnu masu sa 27 i dobićete neophodnu količinu dnevnog unosa tečnosti.

Ako želite savršen ten obezbedite telu piling

Pre nego krenete na sunčanje, uradite piling kože. Obezbediće koži zdraviji i lepši ten i svežiju kožu. Nakon izlaganja suncu uvek koristite za kožu preparate koji ispravljaju, vlaže i vraćaju ravnotežu koži i čuvaju preplanulost kože.

Zaštitite se “od glave do pete”

Tokom leta, ne zaboravite da nosite šešire i trudite se da prekrijete kožu tanjom pamučnom garderobom čak i kada šetate.

Neka ovo leto bude ono koje ćete pamtiti po najlepšim uspomenama. Uz Merz Spezial dražeje, vaša koža će biti zdrava i blistava, kosa će zadržati svoju prirodnu snagu i sjaj, a nokti će biti čvrsti i zdravi.

Blistajte iznutra i spolja.

Merz Spezial dražeje dostupne su na webshopu www.biramzdravlje.rs, u apotekama i drogerijama.

Jelena Stanojkovic/GettyImagesPlus