Vežbe koje nećete ni primetiti!

by | jun 1, 2009

Sve žene vole da izgledaju zdravo, mladoliko i privlačno, što se veoma jednostavno postiže svakodnevnim vežbanjem. Ali, koliko nas upražnjava ovu zdravu naviku svakodnevno? Ili bar svaki drugi dan? Istraživanja pokazuju da 60% odraslih ne vežba onoliko koliko bi trebalo, a da 25% to uopšte ne čini. Da ne biste više odlagali dan kada ćete konačno započeti sa redovnom rekreacijom, predlažemo vam nekoliko vežbi koje možete da radite tokom dana, kada se za to ukaže prilika. Od njih nećete smršati do neprepoznatljivosti, ali ćete sigurno zategnuti telo.

 

lepota i zdravlje vezbe za lenstine

Članak se nastavlja posle reklama


Za radnim stolom

Izbegavajte višesatno sedenje i većinu poslova obavljajte stojeći jer ćete tako potrošiti više kalorija. Fitnes lopta je odličan rekvizit – održavajući ravnotežu na njoj zatezaćete mišiće struka i stomaka, razgibaćete celo telo i osećaćete se bolje. O tome da ćete utrošiti više kalorija, da i ne govorimo!

Članak se nastavlja posle reklama

Pošto u kancelariji ne možete da sedite na lopti, pokušajte sa vežbom koja daje sličan efekat: ispravite noge dok sedite na stolici, prebacite ih jednu preko druge, a zatim u vazduhu ispišite sva slova azbuke (ko ne možete da se koncentrišete na slova, samo kružite nogama u vazduhu). Spustite noge, odmorite 15 sekundi, opet prebacite jednu nogu preko druge, ovaj put obrnuto. Ova vežba zateže stomačne i nožne mišiće, a uz to – niko neće primetiti da vežbate. .

Prošetajte sami do aparata za fotokopiranje, nemojte da šaljete kolege da obavljaju poslove umesto vas.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dok razgovarate telefonom

Članak se nastavlja posle reklama

Obavezno 10 puta sedite i ustanite u toku razgovora. Dva ustajanja računaju se kao jedan čučanj, pa izračunajte koliko čučnjeva možete da uradite samo u toku radnog vremena.

Ne telefonirajte kolegama koje sede u udaljenijim kancelarijama, nego prošetajte do njih.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Na pauzi

Provedite pauzu aktivno. Ponesite doručak ili kafu i šetajte po obližnjem parku, ili oko zgrade u kojoj radite. Ako možete – trčite. Najgore što možete sebi da uradite jeste da posle višesatnog sedenja, odmorite tako što ćete opet sesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Nabavite pedometar, spravicu koja meri broj koraka koji ste napravili tokom dana. Potrebno je hodati 20.000 koraka dnevno da bi masne naslage sa tela počele da nestaju.

 

Dok čekate autobus

Članak se nastavlja posle reklama

Predlažemo da na posao dolazite biciklom kako biste potrošili što veći broj kalorija. Ako ipak koristite gradski prevoz, dok čekate autobus uradite prostu vežbu – zatežite i opuštajte mišiće zadnjice. Pasivne vežbe daju sporije rezultate, ali i to je bolje nego da ne vežbate uopšte.

 

Izađite iz autobusa jednu stanicu ranije

Članak se nastavlja posle reklama

Šetnja je odlična za zatezanje nogu i zadnjice, a takođe, ubrzava krvotok i širi pluća. Ovo su sasvim dobri razlozi da izađete iz autobusa bar jednu stanicu ranije, ili još bolje, da otpešačite do posla i nazad. Žena koja brzo hoda nesvesno diže glavu, ispravlja leđa i tako deluje gracioznije i atraktivnije.

Ako ne koristite gradski prevoz, parkirajte auto što dalje od zgrade u kojoj radite.

 

Stepenice

Nemojte koristiti lift i elevator. Penjite se stepenicama, skakućite, preskačite po jedan stepenik, silazite okrenuti natraške. Šetnja i penjanje uz stepenice sjajan su kardiovaskularni trening. Preporučujemo vam da ove vežbe isprobate u tržnom centru. Obujte patike i – pravac u razgledanje izloga.

 

Dok gledate film

Dok ležite i odmarate, zatežite stomačne mišiće, držite ih tako koliko god možete pre nego što ih opustite. Ovo je takođe pasivan trening, ali važe pravila kao i za aktivno vežbanje – nakon deset zatezanja, tri minuta pauze. Vežba će imati isti efekat kao da radite prave trbušnjake.

Svaki put kada se setite, uradite ovu vežbu – jednostavna je, a može da se izvodi na svakom mestu, i u svakoj prilici.

 

Slobodno vreme

Vozite bicikl oko bloka zgrada, a onda hodajte 10 minuta. Nemojte da sedite dok čuvate decu u parku. Šetajte! Podignite dete i hodajte sa njim u naručju 2 minuta, onda ga spustite i hodajte minut. Vežbu ponovite 3 puta. Kad ste u stanu, pustite svoju omiljenu muziku i plešite! Da biste zategnuli mišiće na rukama, koji se opuštaju nakon 30. godine, dižite tegove. Možete ih napraviti od praznih plastičnih flaša tako što ćete ih napuniti peskom.

Dok perete prozore, pokušajte da ponavljate iste pokrete više puta obema rukama. Usisavajte tako što ćete cev usisivača pomerati napred-nazad što brže možete. Ako brišete parket vlažnom krpom, kleknite i istežite se što više.

Kada nanosite mleko za telo, oslonite jednu nogu na neku visoku površinu.

 

Seks

Za vreme seksualnog odnosa troši se oko 300 kalorija za jedan sat. Što ste aktivniji, potrošićete više energije i bolje zategnuti mišiće celog tela. Naravno, i užitak je veći, jer „vežbate“ zajedno sa partnerom!

 

Tekst: Sanja Klipa-Gavanski

 

 

 

 

 

 

Tagovi: