Vreme je za mršavljenje

by | januar 15, 2015

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Početak godine idealan je trenutak da vaše novogodišnje želje i odluke malo pogurate i usmerite ka ostvarenju cilja. Sada je pravi trenutak da skinete taj višak kilograma!

Prema statistici, preko 80 odsto rekreativaca dolazi u fitness klub sa ciljem da smanji svoju telesnu masu. Dosta njih u tome i uspe a onaj mali procenat koji ipak ne pređe liniju cilja u predviđenom roku mora biti uporan i istrajan: puno odricanja, znoja i truda, to su X faktor mršavljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

vreme je za mrsavljenje

Trening redukcije telesne mase mora imati dva dela: anaerobni i aerobni. Jednostavnije rečeno, program vežbanja čine kompleks vežbi i kardio aktivnosti, ne kraće od 30 minuta.

Zlatno pravilo kod odabira vežbi su kompleksne vežbe i vežbe za velike grupe mišića.

Članak se nastavlja posle reklama

To ću vam najlakše objasniti na primeru velikog i malog šporeta. Kada ložimo veliki šporet u njega može da stane mnogo više drva nego u onaj mali. Drva ćemo posmatrati kao kalorije koje treba da sagorite. Ako aktiviramo velike grupe mišića sagorevaćemo više kalorija nego ako fokus stavimo na male grupe koje realno ne mogu da ostvare kalorijsku potrošnju kao velike grupe jer nemaju taj kapacitet, jednostavno je.

Zato prednost moraju imati

Članak se nastavlja posle reklama
  • vežbe za stomak
  • vežbe za noge
  • vežbe za leđa
  • vežbe za grudi

a naročito vežbe koje u istom trenutku angažuju više tih velikih mišićnih grupa istovremeno.

Kada smo odradili kvalitetan anaerobni trening onda se moramo posvetiti kardio delu. Izbor kardio opreme je velik, a moj savet je da to bude steper, traka ili glajder.

Članak se nastavlja posle reklama

Aktivnost mora biti kontrolisana putem pulsa i u toku rada je potrebno da budete u zoni sagorevanja masti. To je u opsegu od 60 do 70 odsto od maksimalnog pulsa. Obim kardio treninga mora biti veći od 30 minuta.

Vreme je da se aktivirate!

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: