Autoseksualnost: Šta predstavlja ovaj termin otkrivaju stručnjaci

by | novembar 16, 2021
Autoseksualnost

Autoseksualnost nije nova pojava, ali je priznavanje i definisanje ove seksualnosti novina.

Seksualnost veoma dugo nije imala prave termine kojima su se definisale različite želje. Srećom, vremenom je ipak napravljeno prostora i za ovu temu, koja polako prestaje da bude tabu. Sada, konačno, dobijamo i objašnjenja, definicije i nazive za određene pojave.

Šta je autoseksualnost?

Ukoliko ste uhvatili sebe kako se veoma često zagledate u ogledalo ili volite da se sami zadovoljite, postoji šansa da se autoseksualac.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako kažu stručnjaci, seksualnost je toliko raznolika da je važno da imamo termine kojima možemo opisati svačije iskustvo. Seksualnost je subjektivna i unikatna.

Pročitajte i… Šta je sapioseksualnost?

Uprkos tome što konačno imamo naziv koji ide uz određene želje, autoseksualnost je relativno nov termin u nauci. Iako bi trebalo da volimo sebe, često nas drugi osuđuju kada to zapravo izgovorimo naglas. Seksualni identitet može biti pogrešno protumačen. A rezultat toga jeste što, iako možda jeste autoseksualac, može vam postati neprijatno da to i priznate, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte i… Fleksiseksualnost – nova seksualna orijentacija

Ipak, autoseksualnost ne predstavlja samo ljubav prema sebi. U pitanju je samopouzdanje i osećaj komfora u sopstvenoj koži. I sebe smatrate seksualno poželjnim.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako će ovo mnogima zvučati narcisoidno, zapravo, autoseksualnost je daleko od toga. Narcisi sebe smatraju posebnim i stavljaju se iznad drugih ljudi. A kada je u pitanju seks, fokusiraju se na sopstveno zadovoljstvo. Autoseksualnci jednostavno uživaju u svom telu.

Znakovi da ste autoseksualac

Članak se nastavlja posle reklama
  • Privlačite sami sebe više nego što vas privlače drugi
  • Dok gledate svoje telo osećate seksualno uzbuđenje
  • Više volite da zadovoljavate sami sebe nego da imate odnos s partnerom
  • Imate seksualne fantazije o sebi, a ne o drugima

Ipak, ovo ne znači da niste u stanju da imate (uspešne) romantične i seksualne veze s drugima.

lepotaizdravlje.rs Wavebreakmedia/iStock via Getty Images