10 najčešćih razloga zbog kojih vas bole dojke

by | septembar 9, 2020
Bol u dojci

Bol u dojci (stručni naziv je mastalgija) može biti povremen ili konstantan, jedva primetan ili veoma jak. Često je praćen osetljivošću, crvenilom, osećajem stezanja i topline. Može se javiti u bilo kom uzrastu, a najčešće se iza njega krije jedan od ovih 10 uzroka:

Hormoni
Tkivo dojke je veoma osetljivo na hormonske promene i zato je hormonska neravnoteža čest uzročnik bola. Do povećane osetljivosti grudi dolazi oko ovulacije (kada estrogen raste), menstruacije, u periodu trudnoće ili dok prolazite kroz menopauzu (nivo estrogena opada). Za bol hormonske prirode karakteristično je to što se javlja u obe dojke i prolazi nakon određenog vremena.

Kontraceptivne pilule
Neke žene bolne grudi povezuju sa uzimanjem pilula za kontracepciju (to je takođe povezano sa hormonima). Ako vam bol remeti svakodnevne aktivnosti i život, popričajte sa lekarom o drugim oblicima kontrole rađanja, kao što su spirala i prezervativi. (Pročitaj: Šta je ženski kondom i po čemu je bolji od onog klasičnog?)

Članak se nastavlja posle reklama

Velike grudi
Žene sa velikim grudima ponekad, nakon skidanja brushaltera, osećaju nelagodno povlačenje i pritisak. Ovo je povezano sa naprezanjem mišića i silom gravitacije. Nošenje odgovarajućeg brushaltera sa širokim bretelama može pomoći da se problem ublaži. (Pročitaj: Erogena zona na koju nikako ne treba zaboraviti)

 

Sportski grudnjak, Lepota i zdravlje

Dobra potpora poštedeće vas neprijatnosti

Članak se nastavlja posle reklama

Šta još stvara bol u dojci?

Povreda ili istegnuće
Ponekad bol u dojkama ne potiče od njih samih, već je izvor negde drugde u telu. Napetost u leđima, vratu ili ramenima može se osetiti kao bol u dojkama.

Početak laktacije
Nekoliko dana nakon rođenja bebe, u grudima počinje intenzivno lučenje mleka, što dovodi do toga da nabreknu i postanu bolne. Ovo će se prevazići podojem na bebin zahtev, a pored toga, preporučljivo je nošenje mekanih grudnjaka i stavljanje obloga koje će smanjiti otok. (Pročitaj: Da li je ovo fotka godine? Kejti Peri – neodoljivi selfi nakon porođaja)

Članak se nastavlja posle reklama

Nepravilno postavljanje bebe na dojku 
Još jedan krivac za bolove u dojkama kod novopečenih mama je nepravilno postavljanje bebe na dojku. Ako beba tokom sisanja hvata samo bradavicu, umesto celu areolu, doći će do trenja i iritacije dojki.

Grudi u trudnoći

Dojenje ne treba da bude bolno

Članak se nastavlja posle reklama

Mastitis
To je veoma bolno zapaljenje tkiva dojke koje je praćeno infekcijom. Zbog velike količine mleka, ono teško izlazi iz mlečnih kanala, pa se u njima zadržava i nastaje infekcija. Mastitis je praćen bolom, otokom, toplotom, crvenilom, a često se javlja i temperatura sa groznicom. Terapiju za lečenje propisuje lekar. (Pročitaj: Trudna Krisi Tajgen otkrila svoje majčinske strahove)

Preteran unos kofeina
Započinjete dan kafom, popodne pijete čaj, a za desert jedete čokoladu? Ne bi trebalo. Kofein može poremetiti nivo hormona, doprinoseći bolovima u dojkama. Zbog toga, neki lekari savetuju izbegavanje kofeina ili njegovu ograničenu konzumaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Cista
Ciste u dojkama su ispunjene tečnošću i mogu biti veoma bolne, ali najčešće su bezopasne. Ponekad same nestanu nakon nekoliko meseci, ali to nije uvek slučaj. Ako u dojci napipate kvržicu, što pre posetite lekara koji će utvrditi da li je u pitanju cista ili nešto drugo.

Rak dojke
U većini slučajeva, bolovi u dojkama nisu povezani sa kancerom. Najbolja prevencija raka dojke su redovni pregledi koje nikada ne treba odlagati.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images