Crna ili kafa s mlekom: Koji izbor je bolji?

by | decembar 24, 2021
Crna ili kafa s mlekom

Crna ili kafa s mlekom je večita dilema ljubitelja ovog napitka. A šta na to kažu stručnjaci?

Bilo koja kafa da je vaš favorit, sigurno vas zanima koji izbor je zdraviji? U nastavku u tekstu istražujemo svaku od opcija i pokušavamo da saznamo kako koja kafa utiče na naše zdravlje.

Crna ili kafa s mlekom

Generalno govoreći, kravlje mleko je dobro po naše zdravlje. Odraslim osobama savetuje se 250 ml dnevno. Mleko sadrži vitamin D, koji jača naše kosti. Isto tako, ovaj napitak prepun je kalcijuma, još jednog sastojka za zdravije kosti.

Danas, postoji više vrsta kraljeg mleka- punomasno, polumasno i nemasno mleko. Uz to, imamo i biljne zamene (kokosovo, pirinčano, bademovo, ovseno, sojino). I svaka vrsta mleka ima određenu količinu masti.

Punomasno mleko tako sadrži oko 2% masti, polumasno mleko oko 2% masti, a nemasno (obrano) sadrži oko 0,5% masti.

Isto tako, punomasno i polumasno mleko sadrži oko 28% dnevne potrebe za kalcijumom, a nemasno čak 50%. Uz to, mleko sadrži i određen procenat proteina.

Generalno, osim ukoliko imate netoleranciju na laktozu, mleko je važno za naše zdravlje. Ali kakva je situacija u kombinaciji s kafom?

Nema sumnje da mleko kafi daje dodatnu aromu i bolji ukus (za one koji vole da ga dodaju ovom napitku). I mnogo je istraživanja na temu da li mleko u kafi ima negativne ili pozitivne efekte po naše zdravlje.

Sama kafa utiče na poboljšanje memorije i smanjuje rizik od određenih vrsta kancera jetre. Jedno istraživanje pokazalo je da ispijanje crne kafe utiče na lučenje polifenola (antioksidanata) u našem telu. Dodavanje mleka pak ne utiče na smanjenje nivoa ovih polifenola.

Pročitajte i… Kafa smanjuje rizik od koronavirusa?

Ipak, mleko dodajte mansoću u kafi. Stoga, ukoliko želite da izgubite višak kilograma izbegavajte da dodajete mleko u svoj omiljeni jutarnji napitak.

Šoljica crne kafe ima samo 4,7 kalorija, s mlekom se taj broj povećava na 57, što je zaista velika razlika.

Kafa s mlekom utiče na smanjenje kiseline u želucu, pa se preporučuje osobama koje pate od refleksa kiseline i/ili gorušice

S druge strane, istraživanja su pokazala da crna kafa povećava energiju i budi um, za razliku od one s mlekom. Ipak izbegavajte da pijete crnu kafu pred spavanje.  Takođe, ograničite unos na tri šoljice kafe dnevno.

Konačna presuda

Ukoliko imate intoleranciju na laktozu, izbegavajte mleko u kafi. Isto važi i za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Kakvu god kafu da preferirate, nećete mnogo ugroziti svoje zdravlje ukoliko ste umereni u konzumaciji.

 

lepotaizdravlje.rsRawpixel/iStock/Getty Images Plus via Getty Images