Fenomeni orgazma za koje sigurno niste znali

by | 27 jula, 2021

Fenomeni orgazma su razni, a neki mogu i te kako biti čudni. Evo o čemu se radi. 

Svako ko je ikada doživeo orgazam jako dobro zna njegove dobre strane. Od ublaživanja stresa i bola, do podizanja raspoloženja.. Međutim, jeste li znali da orgazam može imati i svojih loših strana, odnosno nuspojava? Da, dobro ste pročitali. Neke od njih mogle bi biti iscrpljenost, haos u glavi, bolovi u stopalima… Mit ili istina? Prosudite sami.

Fenomeni orgazma

Prema studiji objavljenoj u časopisu Sexual Medicine Reviews, orgazam u nekim slučajevima može doneti i neke čudne fenomene, a evo i koje!

Grip

Da, grip. Postorgazmički sindrom bolesti (POIS) je veoma retko obolenje. Ipak, kada se javi,  osoba razvija simptome slične gripi i alergiji nakon orgazma, bilo s partnerom ili nakon masturbacije. Obično se javlja kod muškaraca nakon ejakulacije, ali dešava se i ženama.

Simptomi se mogu razviti u roku od nekoliko sekundi, minuta ili pak sati nakon orgazma i obično traju dva do sedam dana.  Simptomi nestaju sami po sebi, a uključuju umor, slabost, glavobolju, temperaturu, grlobolju i začepljen nos. Istraživanja kažu da ih pokreće autoimuna reakcija na semenu tečnost kod muškaraca, dok je kod žena povezana s tkivom oko rodnice.

Glavobolja

U Klinici Majo ističu da seksualne glavobolje mogu nastati kako se povećava seksualno uzbuđenje, neposredno pre ili nakon orgazma.

Kijanje

Članak objavljen u Journal of the Royal Society of Medicine otkrio je da je kijanje kao odgovor na orgazam “možda češći nego što se očekivalo”, ali se o tome malo govori zbog neugodnosti.

Pročitajte i… Koliko često žena doživi orgazam?

Bolovi u stopalima

Izveštaj o sindromu orgazma stopala istražio je slučaj žene koja se “žalila” na neželjene orgazmičke senzacije u levoj nozi. One su  ponekad nastajale spontano, a ponekad tokom seksualnog uzbuđenja. Ova neobična pojava na kraju je bila povezana s polovičnim oštećenjem nerava tokom prethodne operacije.

Smeh

Pojačane emocije mogu dovesti do nekontrolisanog smeha, a upravo orgazam podstiče oslobađanje snažnih hormona sreće – dopamina i oksitocina.

Plakanje

Plakanje može biti još jedna nuspojava orgazma. Radi se zapravo o tuzi nakon seksa (poznata kao postkoitalnu disforija) koja je vrlo česta, a studija je otkrila da čak 46 posto ispitanika ima ove simptome barem jednom u životu.

Priredila: Tatjana Zoka

Teks originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsAlexander Krivitskiy via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.