Fizički aktivne žene i nivo gvožđa u krvi: Evo gde je veza

by | 28 oktobra, 2021
Fizički aktivne žene i nivo gvožđa u krvi

Fizički aktivne žene i nivo gvožđa u krvi usko su povezani, a zašto, otkrivamo vam u nastavku.

Istraživanja su pokazala da su oni koji redovno vežbaju izloženiji riziku od niskog nivoa gvožđa u krvi. Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je prevalencija manjka gvožđa veća kod fizički aktivnih pojedinaca i sportista, u poređenjju s osobama koje se ne bave sportom. A aktivne žene su pod još većim rizikom.

Fizički aktivne žene i nivo gvožđa u krvi

Prema istraživanju iz 2019., oko 15-35 % sportistkinja ima nedostatak gvožđa u krvi, u poređenju s oko 5-11 % sportista. U studiji objavljenoj u International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism utvrđeno je da je procenat sportistkinja koje imaju nizak nivo gvožđa u krvi čak 50% u poređenju s 18% žena koje nisu fizički aktivne, a imaju deficit gvožđa.

Najnovije istraživanje, članak iz časopisa Medicine iz 2021., navelo je da istraživači sugerišu da sportistkinje moraju redovno da prate da li imaju anemiju. Uzeli su uzorke krvi na jednom fitnes festivalu u Velikoj Britaniji i otkrili da je gotovo 80 % žena u opasnosti od anemije.

Dame koji imaju menstruaciju inače su u većoj opasnosti od nedostatka gvožđa, zbog činjenice tokom ciklusa gube minerale. A što više vežbate, oslobađa se više slobodnih radikala i potrebno nam je više gvožđa.

Pročitajte i… Otkrijte da li ste malokrvni

Koji su simptomi nedostatka gvožđa u krvi?

Rani simptomi niskog nivoa gvožđa uključuju otežano disanje i hronični umor. Ukoliko se ne leči, deficit  može uticati na kognitivne funkcije i imuni sistem. Dakle, kako biste podržali nivo gvožđa, ishrana je ključna. Ženama u dobi od 19 do 50 godina potrebno je oko 15 mg minerala dnevno, ali ako ste u opasnosti od anemije, možda će vam biti potrebno više.

Koje namirnice sadrže gvožđe?

Najbolji izvori su crveno meso (jetra i bubrezi), obogaćene žitarice za doručak, jaja, zeleno lisnato povrće te pasulj i mahunarke. Što se tiče količina, predlaže se da konzumiramo obogaćene žitarice za doručak na dnevnom nivou, kao i multivitaminske i multimineralne dodatke, crveno meso 4-5 putanedeljno ili vegetarijanske alternative bogate gvožđem (poput sočiva, pasulja i mahunarki).

Važno je oko svega posavetovati se sa svojim lekarom. Previšegvožđa u krvi može dovesti do problema: nuspojave uzimanja visokih doza (više od 20 mg)  uključuju: zatvor, mučnina i bol u želucu, a ekstremno visoke doze mogu biti i smrtonosne.

Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsPhoto by Anthony Shkraba via Pexels