Hrana bogata gvožđem: Pobedite anemiju pravilnom ishranom

by | 31 maja, 2016

Anemija vas može učiniti tromim i razdražljivim, a iako se uzroci ralikuju, ona često može biti posledica nepravilne ishrane. Povećanje unosa namirnica bogatih gvožđem može popraviti vašu krvnu sliku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Velik deo svetske populacije, naročito ženske, pati od anemije. Anemija je stanje u kojem krv nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca, odnosno hemoglobina – proteinskog molekula koji nosi kiseonik od pluća do tkiva. Postoji mnogo faktora koji prouzrokuju anemiju, ali je najčešći uzrok nedostatak gvožđa.

Pročitajte i… Ishrana prema krvnoj grupi: Saznajte šta odgovara vašem telu

Pored toga, anemiju može izazvati i velik gubitak krvi, tokom traume ili operacije, dok je najčešći uzrok anemije kod žena u reproduktivnoj fazi pojačano krvarenje tokom menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca i žena u postmenopauzi uzrok anemije je najčešće krvarenje iz digestivnog trakta. Smanjeni unos gvožđa ishranom je čest uzrok ovog oboljenja naročito kod dece i u pubertetu kada su potrebe za ovim mineralom povećane zbog rasta i razvoja.

Simptomi anemije mogu se javiti u vidu smanjene fizičke snage, oslabljenog imuniteta, i lošije sposobnosti koncentracije. Svaki organizam poseduje određene rezerve gvožđa koje se troše. Ali, kada se ova skladišta istroše, počinje manifestacija simptoma i neophodno je nadoknaditi izgubljeno. Ishrana bogata gvožđem je svakako jedan od osnovnih faktora koji može da pomogne u lečenju anemije.

U nastavku pročitajte koje namirnice mogu da „poprave“ vašu krvnu sliku. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Meso i morski plodovi

Tamnije meso sadrži veću količinu gvožđa. a džigerica je osnovno skladište i bogati hranljivi izvor ovog minerala. Goveđe meso ima najviše gvožđa, a odmah iza njega nalazi se jagnjetina, zatim svinjsko meso, a na samom kraju belo živinsko meso. Morski plodovi, pre svega ostrige i školjke, najbogatiji su izvor gvožđa, a odmah iza njih nalaze se i morske ribe, poput lososa, tunjevine, sardine i sabljarke.

Pročitajte i… 7 namirnica koje normalizuju rad štitne žlezde

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Cvekla

Ako ste anemični, jedite cveklu što više, jer ovo povrće obiluje gvožđem i pomaže kod prečišćavanja krvi. Cvekla sadrži i karoten i visoku koncentraciju nekih vitalnih hranljivih sastojaka, poput mangana. Osim toga, ne sadrži mnogo masnoća, niti kalorija, pa je idealna i za osobe koje su na dijeti.

Pročitajte i… 10 razloga zašto treba redovno da jedete cveklu

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Spanać

Spanać je odličan borac protiv anemije jer sadrži čak 20 odsto gvožđa od potrebne količine na dnevnom nivou. Osim spanaća, bogat izvor ovog minerala je i drugo zeleno povrće i bilje, kao što su i kelj, brokoli, špargle, kopriva…

Pročitajte i… Vesnik proleća i čuvar zdravlja: 12 razloga da redovno jedete spanać

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Žitarice

Žitarice, kao što su smeđi pirinač, zob, proso i pšenica sadrže značajan nivo gvožđa. Na primer, doručak koji sadrži žitarice od celog zrna može obezbediti 100% preporučene dnevne vrednosti. Ukoliko se uz takav doručak doda i čaša soka od narandže, može se očekivati apsorpcija velikog procenta gvožđa.

Pročitajte i… Kako da izaberete zdrave žitarice za doručak

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mahunarke

Mahunarke su, pored žitarica, jedan od bogatijih izvora gvožđa. Pasulj, grašak i sočivo obezbeđuju između 4 i 7 mg gvožđa, dok kuvana soja, na primer, ima 9 mg gvožđa u jednoj šolji. Proizvodi od soje, kao što su mleko od soje, vegetarijanski burger i tofu takođe su važni izvori ovog minerala, naročito u ishrani vegetarijanaca.

Pročitajte i… Najbolje namirnice za borbu protiv dijabetesa

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Voće

Iako većina voća ne sadrži dovoljnu količinu gvožđa, voće pomaže njegovu apsorpciju i to ga čini vrednim dodatkom u ishrani. Suvo voće kao što je grožđe, kajsije i šljiva sadrže najviše gvožđa. Voće bogato vitaminom C ( narandže, jagode, dinja, grejpfrut ) povećava apsorpciju gvožđa. Orasi takođe služe kao dobar izvor gvožđa, naročito bademi i brazilski orah. Dobri izvori su takođe borovnice i kupinovo vino. Anemičnim osobama posebno se preporučuju banane jer sadrže velike količine gvožđa, zbog čega doprinose stvaranju hemoglobina u krvi, koji pomaže u borbi protiv anemije.

Pročitajte i… Ovo voće treba da jedete baš svaki dan

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Lekovito bilje 

Ukoliko patite od anemije, umesto kafe, radije birajte i pijte čajeve od anisa, kima, kumina, nane, zove i koprive, zbog povećanja apsorpcije gvožđa. Takođe, prilikom kuvanja što češće koristite peršun, ili dodajte svež u salate.

Pročitajte i… Saznajte koji čaj odgovara vašoj krvnoj grupi

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.