Kada uzimati probiotike tako da oni stvarno deluju?

by | 3 decembra, 2021
Kada uzimati probiotike

Kada uzimati probiotike da bismo iskoristili sve benefite koje oni imaju, otkrivamo vam u nastavku.

Svi smo čitali o tome da je korisno u dnevnu velnes rutinu dodati i zdrave mikoorganizme (probiotike) kao bi naš sistem za varenje radio kako treba. Probiotici imaju brojne zdravstvene benefite, ali kada da ih uzimamo kako bismo izvukli maksimum?

Kada uzimati probiotike?

Stručnjaci kažu da mnogi faktori utiču na učinkovitost probiotika. Najbolje vreme kada bi trebalo da popijemo probiotik jeste kada je nivo kiseline u želucu nizak. Jedino tada će zdravi mikroorganizmi moći da prežive i da se “nastane” u crevima. A kada je to?

Pročitajte i… Zašto uzimati probiotik uz antibiotik?

Istraživanja su pokazala da je najbolje popiti probiotik na prazan stomak, jer tokom jela, želudac luči više kiseline ne bi li svario hranu.

Iako tajming jeste važan, nije i jedini ključan. Za probiotike je važno da “prežive” u našem digestivnom traktu. A kako bismo to osigurali, važno je uzimati kvalitetne suplemente, namirnice koje u sebi sadrže probiotike (jogurt, kiseli kupus, kefir, mladi sirevi poput čedra i švapskog sira), kao i prebiotike.

Napomena:

Neki ljudi, u početku korišćenja probiotika, osete nadutost i imaju gasove, ali generalno, konzumiranje probiotika nema nuspojave.

Pročitajte i… Šta se dešava u našem telu kada prestanemo da uzimamo probiotike?

lepotaizdravlje.rs fizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images