Saveti za mlade mame: Kako pravilno dojiti vašu bebu?

by | avgust 6, 2021

Povodom svetske nedelje dojenja, u saradnji sa stučnjacima sa Doktok platforme za besplatne zdravstvene konsultacije, donosimo vam odgovor na pitanje kako pravilno dojiti vašu bebu. Evo šta sve mlade mame treba da znaju kako bi na pravi način odgovorile na potrebe svog deteta.

Piše: dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatar

Ponudite dojku čim primetite prve znakove gladi

Najkorisniji saveti za majke su – da detetu ponudi dojku kada primeti prve znakove gladi, ne čekati da počne da plače ili da prođe „famoznih“ 3 sata. Čim primetite da mljacka, dodiruje ručicama usta, kada krene da se oglašava, kada vam deluje da želi da se uzme u naručje, na prvi znak uznemirenosti, ponudite dojku. Dete koje vrišti neće imati strpljenja da sačeka „ da mleko nadođe“ – to su onih desetak sekundi od kako ga stavite na bradavicu dok mleko ne krene da izlazi u mlazu. Ukoliko hvata dojku u plaču, nagutaće se vazduha halapljivim sisanjem i imaće više problema sa grčevima. Zato je prvo morate smiriti nošenjem, a dojku ukoliko je prepunjena prvo izmasirati.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne merite podoj minutima

Dozvolite da dete odluči kada je sito i samo pusti dojku – to je još jedan važan savet na temu kako pravilno dojiti vašu bebu. Ali ukoliko je dete „nemirno“ na dojci pred kraj podoja, nezadovoljno posle podoja, mokri manje od šest dobro natopljenih pelena dnevno, ima oskudnije ili manje od tri stolice za 24 h, to je znak da mu je potrebno još mleka. Tada izmlazajte obe dojke nakon podoja, pa mu ponudite na kašičicu, a ukoliko nema više mleka, tek tad dajte dohranu. Čak i da izmlazanjem iz dojke posle podoja ne izlazi mleko, nastavite izmlazanje „na prazno“ još desetak minuta po dojci (to radite svakodnevno nakon podoja), ta stimulacija dojke je podsticaj za stvaranje veće količine mleka u narednim danima.

kako pravilno dojiti

Dojite bebu na njen zahtev

Majčino mleko se svari za 90 minuta (ne zato što je „slabo“ već zato što je po sastavu lagano za varenje), tako da je dojenje na sat ili dva potpuno normalna pojava. Veličina želuca bebe stare nekoliko nedelja je kao manje jaje, zato je bolje češće po malo hraniti, jer će preobilni obrok bljucnuti.

Članak se nastavlja posle reklama

Proverite da li beba dobro hvata dojku

Nije dobro ako je samo bradavica u ustima, jer tako nastaju ragade. Kako pravilno dojiti? Pravilno dojenje je kada je beba uhvatila ustima i tamni kolut oko bradavice (areolu). Tek kad dete potpuno isprazni prvu ponuđenu dojku, nudite drugu, da bi dobilo i kalorijski jače takozvano „zadnje mleko“. Ne preskačite podoje da bi se dojke napunile mlekom, to vodi u smanjenje proizvodnje mleka. Idealno je da su dojke uvek mekane, to je znak da ste uspostavili ravnotežu između vaše proizvodnje i bebine potražnje. Bebi je potrebno oko 150 ml/kg mleka za 24 h. U prvom mesecu će napredovati oko 25 g dnevno, zatim oko 15 g dnevno, ali znajte da bebe ne napreduju isto svaki dan i ne rastu linearno, već u skokovima, kada zbog skoka u rastu traže da sisaju i na pola sata.

Obratite pažnju i na svoju ishranu

Ako bi savet o ishrani dojilja trebalo sročiti u jednu rečenicu, onda je to – izbegavajte industrijski prerađenu hranu – od instant obroka u kesici i konzervi, suhomesnatih prerađevina, slanih i slatkih grickalica, gaziranih i veštačkih sokova. Leto je pravo vreme za raznovrsnu ishranu majke, a kroz nju će se i beba navikavati na različite ukuse i vrlo verovatno će ih voleti i kasnije. Nemojte unapred isključiti iz svog jelovnika: mahunarke iz straha od nadimanja i grčeva, mleko, bobičasto i koštunjavo voće zbog alergija, ribu zbog žive. Nisu naučno potvrđene pretpostavke da grašak, pasulj i boranija izazivaju grčeve kod beba. Različita su iskustva majki, te ukoliko primetite da vašoj bebi neka hrana ne odgovara tek je tad isključite, u suprotnom jelovnik će vam biti jednoličan i nutritivno siromašan.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedite integralne žitarice, mleko i mlečne proizvode (umereno – ukoliko dete nema smetnje u vidu osipa i proliva nakon vaše konzumacije mleka), ribu, jaja, dinstano i kuvano meso, dosta povrća i voća. To, naravno, ne znači da treba da jedete za dvoje. Preporučeni suplement je grčko seme, ali je iskustvo pokazalo da na povećanje mleka najviše utiče majčin odmor i opuštanje, češće dojenje i izmlazanje nakon podoja.

Nikotin, alkohol i supstance iz nekih lekova dospevaju u majčino mleko

Ako pušite, neka to bude odmah nakon dojenja, da bi se do sledećeg podoja smanjila koncentracija nikotina u plazmi, a uzmite i neki suplement sa jodom. Ukoliko ćete popiti alkohol, neka to bude posle podoja, jedna ili dve čaše, jer je količina alkohola u vašoj krvi jednaka onoj u mleku. Ukoliko je potrebno da pijete lekove zbog nekog medicinskog problema, takođe ih uzimajte odmah nakon podoja. Birajte one koji se slabo izlučuju u mleko. Na primer, za bol i povišenu temperaturu uzimajte ibuprofen ili paracetamol; za alergiju cetirizin, desloratadin; penicilinski i cefalosporinski antibiotici su lekovi izbora za infekcije. Izbegavajte dekongestivne kapi za nos i lekove za prehladu, jer mogu da smanje produkciju mleka. Ukoliko ste dobili lek, a niste sigurni da li smete da ga koristite dok dojite, proverite to u „Nacionalnim smernicama za primenu lekova u periodu dojenja“ koje postoje i u online verziji.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako imate blažu Covid infekciju – nastavite da dojite!

Majka koja ima blažu Covid infekciju treba da nastavi da doji, antitela koja stvara prelaze kroz mleko i štite bebu.


Savetuje vas dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatar

Dr Nataša Jovanović je rođena 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation.  Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju. 

Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku, udata, majka jednog deteta.

via DokTok; mama i beba: Mart Production via Pexels