Lekovi protiv koronavirusa su stigli, a evo šta o njima znamo!

Šta se sve zna o najnovijim lekovima protiv koronavirusa?

by | 19 maja, 2021

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da su lekovi protiv koronavirusa stigli u našu zemlju, a dostupni su u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama.

Lekovi protiv koronavirusa

U pitanju su lekovi Bamlanivimab i Regeneron, koji su, prema rečima profesora farmakologije Miroslav Savić,standardno uvedeni u terapiju tokom početnog perioda razvoja korone kod pacijenata sa velikim faktorima rizika, kod kojih može da dođe do komplilacija, pa i smrtnog ishoda. Ta dva leka se primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma.

To su terapije koje ne mogu da leče bolest koja je već razvijena, sa teškim manifestacijama, ali je veoma dobar pristup kod pacijenata koji su u početnim fazama bolesti. Dostupni rezultati su dosta ohrabrujući i pokazuju da kod rizičnih pacijenata može i da spreči razvoj teške kliničke slike, kaže dr Savić za portal Nova.rs.

(Pročitajte i… Da li stiže „Fajzer“ tableta protiv koronavirusa?)

Prema rečima dr Savića, rizične kategorije koje bi trebalo da dobiju ovakvu terapiju su patološki gojazne pacijente sa indeksom telesne mase većim od 35, zatim osobe starije od 65 godina, pacijenti sa hroničnom bolešću bubrega i teškim imunosupresivnim stanjem. Na spisku su i osobe sa kardiovaskularnim problemima.

Dovoljno je da imaju jedan od tih kriterijuma, pa da budu kandidati, kaže dr Savić i dodaje da slični kriterijumi važe za oba leka.

Patološki gojazni pacijenti, nažalost, imaju veliku šansu da umru od kovida. Kod takvih pacijenata bilo bi poželjno da se pokuša sa ovim terapijama, napominje on.

Prema njegovim rečima, kandidati su i adolescenti u uzrastu od 12 do 17 godina sa ozbiljnim komorbiditetima – urođenim oštećenjima srca ili nervnog sistema, cerebralnom paralizom ili najtežim plućnim bolestima.

On napominje da nema rezona da se ova terapija primenjuje kod pacijenata koji nemaju faktore rizika, ali kod onih koji ih imaju može da spasi život, ako se blagovremeno primeni.

Savić navodi da se lekovi primenjuje introvenski i isključivo u bolničkim uslovima. Ističe i da terapija nema efekta kod teških pacijenata koji su u podmakloj fazi bolesti.

Regenoron je koktel dva antitela, a Bamlanivimab je jedno antitelo. Generalno je nešto veća šansa da se postigne puni efekat sa koktelom nego sa pojedinačnim. I jedno i drugo je relevantno. To je jedna važna opcija za rizične pacijente.

Ko će dobijati lek protiv koronavirusa?

Po svemu sudeći o tome će presuđivati službe u kovid ambulantama.

Pacijenti iz kovid ambulanti se uvode u neki protokolarni način zbrinajvanja i to jeste prvi korak. Što pre, to bolje.

Napominje i da nema mnogo zemalja koje su nabavile takvu terapiju. Bamlanivimab i Regeneron nisu jeftini.

– Terapijske kure vezane za ovakve proizvode ne mogu da budu po pacijentu jeftinije od 1.000 evra, pa naviše, objašnjava.

Tekst originalno objavljen na portalu nova.rs

sittithat tangwitthayaphum/iStock/Getty Images Plus via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.