Limfni sistem: Kako da pružimo podršku našem „sistemu za detoksikaciju“

by | 2 decembra, 2021

Limfni sistem – koji se bori protiv virusa i detoksikuje naš organizam – konačno je dobio zasluženu pažnju. Evo šta je važno da znamo…

Da li znate zašto vam limfni čvorovi nabreknu po nepovoljnim vremenskim uslovima? Ili zašto se mnoge slavne zvezde oduševljavaju limfnom drenažom? Odgovori leže u vitalnom aparatu za samočišćenje našeg organizma – limfni sistem je ključan na putu detoksikacije.

To je mreža sudova, tkiva i organa koja pomaže u uklanjanju invazivnih mikroba i drugih stranih čestica, otpada uopšte. Možete to zamisliti kao neku vrstu sistema za održavanje domaćinstva. To je sistem koji pokupi sve ono što ne služi telu.

Kako funkcioniše limfni sistem

Limfni sudovi usmeravaju limfu bistru, vodenastu tečnost po celom telu; kako limfa teče, ona skuplja toksine, zapravo klice, ćelijski otpad i različite ostatke.

Za razliku od kardiovaskularnog sistema, koji pokreće srce, limfni sistem nema pumpu. Umesto toga, oslanja se na pokrete našeg tela: kada nam se mišići stegnu, oni pomažu pokretanju tečnosti kroz limfne sudove.

Limfni sudovi ulaze u limfne čvorove i izlaze iz njih, dok oni (limfni čvorovi, žlezde veličine graška) filtriraju štetne materije iz tečnosti. Bela krvna zrnca unutar limfnih čvorova, nazvana limfociti, napadaju i uništavaju mikrobe koji izazivaju bolest. Zbog toga se limfni čvorovi ponekad mogu upaliti kada imamo infekciju –  moraju raditi napornije da bi pokrenuli imunološki odgovor. Otpad se na kraju izlučuje iz vašeg tela.

Ali limfni sistem je više od drenažnog sistema. On uključuje organe koji proizvode zaštitne limfocite, kao što je koštana srž i grudna žlezda (timus, nalazi se između plućnih krila), kao i organe u kojima bela krvna zrnca rade svoj posao razbijanja mikroba. Na primer, krajnici hvataju klice koje udišete ili progutate, dok tkiva u sluznici gastrointestinalnog trakta uništavaju patogene koji pokušavaju pobeći iz debelog creva.

Šta kada se u limfnom sistemu stvore blokade

Ponekad limfni sistem ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Na primer, kada osoba ima limfom rak limfnih čvorova njeni limfociti rastu i nekontrolisano se razmnožavaju.

Drugo oboljenje koje utiče na sistem je limfedem: javlja se kad strukturno oštećenje uzrokuje nakupljanje limfe, što najčešće dovodi do oticanja, najčešće u rukama ili nogama (mada to mogu biti i drugi delovi tela). Postoje dve vrste primarni limfedem, koji je nasledan, i onaj sekundarni. Sekundarnim nazivamo onaj limfedem koji je posledica neke vrste traume. Trauma može biti posledica ozlede, zračenja ili operacije karcinoma. (Otok se obično javlja u blizini područja koje je podvrgnuto terapiji.) Limfedem može biti propratni efekat lečenja gotovo za bilo koju vrstu karcinoma, ali je najčešći kod pacijenata obolelih od raka dojke; hirurzi često uklanjaju limfne čvorove iz pazuha kako bi sprečili širenje bolesti. Ne postoji lek, ali tretmani poput kompresije i masaže koje obavljaju sertifikovani terapeuti limfedema mogu smanjiti otok i bol.

Činjenica o vakcini: Limfni čvorovi obavljaju ključni posao kad dobijete vakcinu. Ubod u ruku angažuje limfne čvorove u tom području. Tu se razvija prvi odgovor antigena, a zatim on cirkuliše kroz ostatak tela.

Pročitajte i… Oticanje lica, ruku i nogu – šta vam poručuje vaše telo?

 


Kako da pržimo podršku svom limfnom sistemu

#1 Fizička aktivnost je važna

Joga, hodanje, vožnja bicikla, plivanje, skakanje na trambulini bilo koja vežba koja pokreće vaše glavne mišiće pomoći će i „pumpanju“ limfe kroz vaše telo.

#2 Vežbajte disanje

Duboko disanje dijafragmom stimuliše najveći limfni sud u vašem telu, grudni kanal, koji odvodi tečnost iz donje polovine tela prema srcu.

#3 Pijte dosta vode

Kada ste dobro hidrirani, limfa će se bolje kretati kroz vaše telo.

#4 Dajte prednost snu

Moždana limfna mreža usmerena je na cerebralnu kičmenu tečnost kako bi uklonila toksine dok spavate. Dakle, adekvatan odmor je od vitalnog značaja za funkciju čišćenja.

#5 Oprezno s hemikalijama

Izbegavajte da se izlažete toksinima, kao što su određene hemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, ili pesticidi. Toksini se mogu razgraditi u vašem telu i preplaviti vaš limfni sistem.

#6 Isprobajte suvo četkanje

Nežno masirajte kožu koristeći čvrstu četku od prirodnih materijala, smatra se da prirodne čekinje podstiču bolji protok limfe. Pravite duge, kružne pokrete, počnite od gležnjeva i krećite se ka srcu.

Pročitajte i… Limfna drenaža: Kako da pokažete ljubav svom limfnom sistemu

lepotaizdravlje.rsFotografija: microgen / iStock via Getty. Ilustracija: VectorMine / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.