Ružičaste vrpce na online portalima: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

by | 20 marta, 2022
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Desetu godinu zaredom, 20. marta obeležavamo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke sa namerom da prenesemo poruku o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

Inicijativu za osnivanje ovog dana dali su Avon i Fond B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Iako je pažnja javnosti tokom protekle dve godine opravdano bila usmerena na epidemiološke mere, prevenciju i lečenje virusne infekcije izazvane širenjem virusa COVID-19, rak dojke je još uvek jedan od najčešće dijagnostifikovanih malignih tumora kod žena, kao i vodeći uzrok prevremene smrti među ženama u Srbiji.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine registrovano je 4237 novoobolelih žena. Zbog toga je sada još značajnije istaći važnost redovnih pregleda, jer rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Avon Srbija (@avonsrbija)

Svake godine na ovaj dan različite organizacije pokazuju svoju podršku ovom važnom ženskom pitanju kroz niz aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na značaj preventivnih lekarskih pregleda i podsećanje žena da redovno odlaze na njih jednom godišnje.

nacionalni dan

lepotaizdravlje.rsPromo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.