Neobične pojave tokom trudnoće za koje niste znali

by | maj 12, 2022
Neobične pojave tokom trudnoće

Dok za neke promene na telu i te kako znamo, postoje i veoma neobične pojave tokom trudnoće o kojima se retko priča, a poprilično su uobičajene. 

Trudnoća je uzbudljiv i poseban period u životu većine žena. Posmatranje promena na telu tokom drugog stanja je i te kako uzbudljivo. Ali dok su neke promene kroz koje buduća majka prolazi pozitivne, druge baš i nisu naročito zabavne.

Ipak, dobra vest jeste što se većina stvari na i u našem telu vrati u prethodno stanje nakon porođaja. Ali dok se to ne desi, fokusiraćemo se na one pojave o kojima se malo ređe govori.

Članak se nastavlja posle reklama

Neobične pojave tokom trudnoće

Promene na koži

Viši nivo hormona u telu tokom trudnoće može da stimuliše ćelije melanina, što dovodi do pigmentacije. Stoga, dolazi pojačanja boje pega, areole (predeo oko bradavica) može da potamni, a moguća je i pojava tamne linije preko stomaka. Hiperpigmentacija je češća kod žena koje imaju tamniji ten, a uglavnom nestaje nakon porođaja.

Krvarenje iz nosa

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom trudnoće, cirkulatorni sistem se širi kako bi se pripremio za razvoj bebe. Telo kreira više krvi i poboljšava se cirkulacija. Ovo može da uzrokuje pucanje krvnih sudova u nosu. Nežnije duvajte i brišite nos tokom trudnoće.

Krvarenje iz desni

Članak se nastavlja posle reklama

Neke žene doživljavaju krvarenje iz desni, zbog povećanje cirkulacije, kada dolazi do takozvanog trudničkog gingivitisa. Hromoni (pretežno progesteron) utiču na preosetljivost desni što dalje dovodi do oticanja i krvarenja. Obavljajte redovnu oralnu higijenu, što uključuje pranje zuba, čišćenje koncem i mućkanje vodice za usta. Isto tako, obavljajte i redovne stomatološke preglede.

Preosteljivost čula mirisa

Članak se nastavlja posle reklama

Neke žene imaju pojačano čulo mirisa tokom trudnoće, a za to je kriv estrogen. Isto tako. zbog ove pojave, dolazi i do mučnine.

„Trudnički mozak“

Članak se nastavlja posle reklama

„Trudnička magla“ odnosno zaboravnost ili poteškoće s fokusiranjem može da se desi tokom drugog stanja. U pitanju su kognitivne promene koje su uzrokovane hormonima, a mogu da dovedu i do nesanice i manjka kvaliteta sna.

Pročitajte i… Biohemijska trudnoća- sve što bi trebalo da znate

Pojačano znojenje

Zbog poboljšane cirkulacije i metabolizma, neke trudnice se pojačano i znoje tokom drugog stanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Zapušenost nosa

Jedna neobična pojava svakako je i zapušenost nosa, koja je takođe uzrokovana pojačanom cirkulacijom i promenom hormona u telu.

Promene s teksturom kose

Članak se nastavlja posle reklama

Neke trudnice prijavljivale su promene u teksuri kose. U nekim slučajevima vlas postaje deblja, menja se tekstura i kosa brže raste.

Pročitajte i… Trudnoća i kvalitet sna

 

lepotaizdravlje.rsNatalia Kuzina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images